Richard de Mos - Meten met twee maten; dit kabinet en de elite doen hét

In mijn stad Den Haag weet ik over deze hypocrisie mee te praten
Het was mij wat gisterenavond. Kamervoorzitter Vera Bergkamp ontnam FvD-leider Thierry Baudet het woord tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Even daarvoor had Baudet minister Sigrid Kaag (Financiën) ‘beledigd’. Daarop besloot het gehele kabinet om nog tijdens het belangrijkste debat van het jaar de zaal te verlaten. Een gotspe!
Natuurlijk waren de insinuaties van Baudet een fantastische aanleiding
Want of je het nou eens bent met Baudet of niet, het wordt ronduit gevaarlijk als het kabinet gaat bepalen wat het controlerende orgaan wel of niet mag zeggen. Het handhaven van de orde is aan de Kamervoorzitter, die dit zonder aanziens des persoons dient te doen.
Natuurlijk waren de insinuaties van Baudet een fantastische aanleiding voor het kabinet om het voorval met beide handen aan te grijpen als afleiding voor de hoeveelheid crisissen waar het ons land heeft ingestort. Ineens ging het niet meer over de woon-, asiel-, energie-, zorg-, stikstof-, of vertrouwenscrisis, maar over die malle Baudet die volgens minister Kaag namens dictator Poetin het woord voert en ondermijnend zou zijn voor de democratie. Deugend Nederland buitelt over elkaar heen om er schande van te spreken.
De bedrijfspoedel van Poetin en reuzel
Maar waar waren al die lui toen Wilders temidden in zijn vlammende betoog over een verscheurd Nederland door D66-er Jan Paternotte werd uitgemaakt voor de ‘bedrijfspoedel van Poetin’. Waarom nam het kabinet vorige week geen afstand van minister Dilan Yesilgöz toen zij tijdens de HJ Schoo-lezing BVNL-Kamerlid Wybren van Haga ‘onwelriekende reuzel’ noemde? Met notabene 200.000 stemmen meer dan de bijna 43.000 mensen die tijdens de Kamerverkiezingen van 2021 een voorkeurstem op Yesilgöz uitbrachten, is Van Haga een Kamerlid met een duidelijk mandaat. Het is dan ook volstrekt onaanvaardbaar dat hij, net als Pieter Omtzigt, wordt gestraft voor de keuze om zonder last of ruggespraak af te splitsen van zijn voormalige partij. Met een rigoureuze korting op spreektijden en fractiebudget wordt het Kamerwerk van deze twee stemmenkanonnen door een meerderheid van de Tweede Kamer vakkundig getorpedeerd.
En als we het over ondermijning van de rechtsstaat en de democratie hebben, waarom blijft het zo muisstil over het categorisch uitsluiten van partijen? Zo wordt de PVV met een miljoen kiezers, onder aanvoering van de Rutte/Kaag tandem steevast uitgesloten van regeringsdeelname en wel op zo’n manier dat de elite blijvend de baantjes en de daarbij horende macht kan verdelen.
Meten met twee maten kunnen ze, dat wel
In mijn stad Den Haag weet ik over deze hypocrisie mee te praten. Als grootste partij wordt Hart voor Den Haag buiten het stadsbestuur gehouden. De elite maakt, met dank aan het OM, gretig gebruik van het politieke proces dat nu al drie (!) jaar tegen mij loopt. Onschuldig tot het tegendeel bewezen is, een kernwaarde in onze rechtsstaat, is bij grofvuil gezet. Ook als je aangeeft dat je geen wethouder wil worden zolang de zaak loopt, worden tienduizenden Haagse kiezers genegeerd. De partijen die nu dus weer schreeuwen over de teloorgang van de democratie en zich zorgen zeggen te maken over de tanende betrokkenheid van burgers en de steeds lager wordende opkomst bij verkiezingen zijn zelf dus geen haar beter. Meten met twee maten kunnen ze, dat wel.
Richard de Mos is fractievoorzitter van Hart voor Den Haag en woordvoerder van BVNL.