Hugo de Jonge (CDA) licht Eerste Kamer verkeerd in over Omgevingswet

Ambtenaren en softwareleveranciers bestrijden lezing minister
Verschillende kabinetten zijn nu al jaren bezig met de Omgevingswet. Wat houdt die wet in? Omgevingswet-specialist P.Stift van nieuws- en opinieweblog Geenstijl omschreef dat ooit als volgt: "De nieuwe wet over De Inrichting van Ons Land moet in de toekomst van alles en nog wat bij 1 loket samenbrengen wegens 'minder regels'. En dat is echt levensgevaarlijk, en heel erg duur. Nog maar één ambtenarenstempeltje voor dakkapel, schuurtje, aanbouw, bedrijventerrein, zonnepark, woonwijk of tiny forest en uw omgeving is meteen foetsie."
Ondertussen wil een meerderheid van de Eerste Kamer dat de wet - met een slag om de arm - per 1 januari 2023 wordt ingevoerd. Dat voorbehoud zit 'm in de bekende achilleshiel van de overheid: de ICT. Want het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) moet dat ene loket mogelijk maken. En dat komt allemaal in orde, hield minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA) de Chambre de réflexion in mei voor. Maar dat klopt niet, weet Binnenlands Bestuur.
De Jonge zei in zijn antwoorden op 6 mei dat alles ‘volgens planning verliep’. Zijn eigen ambtenaren en betrokken softwareleveranciers bestrijden dat. "De Eerste en Tweede Kamer weten dit niet. Die krijgen alleen maar te horen, alles is in april opgeleverd." Lees en huiver.
En de minister maar zeggen dat alles volgens planning verliephttps://t.co/lRo0Jm2tvG
— Binnenlands Bestuur (@BBnieuws) August 8, 2022
Update 17.55 - GroenLinks wil opheldering
GroenLinks wil opheldering van minister Hugo de Jonge over desinformatie https://t.co/RMaruNAxaz #WNL
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) August 8, 2022