NieuwNieuws

Politiek

Hoekstra komt niet terug als frontman CDA: 'Meer bestuurder dan beroepspoliticus'

Noodlijdend CDA niet alleen kiezerloos, maar ook stuurloos

Met de val van kabinet Rutte IV, moet het CDA op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. Fractieleider en vicepremier Wopke Hoekstra (47) zegt maandagochtend in de Telegraaf niet door te gaan als posterboy. De CDA'er voelt zich naar eigen zeggen meer 'bestuurder dan een beroepspoliticus'. Voor Hoekstra is dit hét moment om dat fractieleiderschap te laten gaan: ''Het klemmende beroep om lijsttrekker te worden ligt er nu niet''.

Dat was eind 2020 wel anders. Na een memorabele lijsttrekkerverkiezing bij de Christendemocraten en een hoop gerommel intern, nam Wopke Hoekstra in december van dat eerste coronajaar het stokje over van Hugo de Jonge. Die werd een halfjaar eerder verkozen in een populariteitswedstrijd binnen de partij. Hij stond daar lijnrecht tegenover parlementaire luis in de pels Pieter Omtzigt. De Jonge won die de verkiezing.

Interne strijd

Maar, omdat het verschil slechts een paar honderd stemmen was en zélfs de vrouw van Omtzigt na het stemmen een melding kreeg met 'bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge', sudderde de leidersstrijd nog lang door. Dat mondde eind 2020 uit in het opstappen van De Jonge als lijsttrekker. Daarop nam Wopke Hoekstra het over. ''Ik heb een enorm commitment gevoeld om de publieke zaak te dienen en heb het daarom toen toch geaccepteerd.'' Eerder weigerde Hoekstra het fractieleiderschap, hij hield zich buiten de interne verkiezing. 

Het besluit om niet door te gaan als nummer 1, stond voor Hoekstra al een tijdje vast. Zo verklaart hij tegenover Wouter de Winther van de Telegraaf. ''Ik vind het een voorrecht om de publieke zaak te dienen, maar het is geen recht. Ik denk nog na over mijn toekomst.'' De kans dat het CDA bij de aankomende verkiezingen weer opkrabbelt lijkt klein, de partij staat er belabberd voor. Toch had dat geen invloed op de keuze, meent Hoekstra. ''Je krijgt altijd kritiek als partijleider. En eerlijk is eerlijk, in een aantal gevallen was die ook terecht. Tegelijkertijd moet je je daar ook niet gek door laten maken.''

De Jonge

Over wie het volgens hem moet gaan doen, laat de vicepremier niets los. ''Er zijn allerlei jonge talenten die het ook kunnen.'' Voor bezorgde lezer die de bui al ziet hangen: daarmee doelt Hoekstra niet op demissionair huizenminister Hugo de Jonge, maar op partijgenoten die nog niet een bepaalde leeftijd hebben bereikt. 

De Jonge gaf dat na het vallen van het kabinet zelf ook al snel aan. Sterker nog, hij keer helemaal niet meer terug en stelt zich niet verkiesbaar. Doet hij de deur dicht. Vroeg RTL Nieuws zich af. Ja, was daarop het antwoord.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: