Cryptocommunisme: Noord-Korea stal miljoenen aan crypto voor kernwapens
Hackers zouden in opdracht van Kim Jong-Un meer dan 300 miljoen dollar hebben buitgemaakt
In de afgelopen maanden heeft Noord-Korea voor honderden miljoenen aan cryptomunten gejat, het geld zou zijn gebruikt voor het fincancieren van nucleaire raketten. Het zou gaan om ruim 300 miljoen dollar - omgerekend 260 miljoen euro - die met behulp van hackers werd buitgemaakt.
Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties dat in handen is van het Franse persagentschap AFP, meldt France 24. De 316 miljoen dollar aan cryptovaluta werd gestolen tussen 2019 en november 2020. De grootste roof vond plaats in september vorig jaar, toen werd er in één keer 281 miljoen dollar weggenomen bij een website waarop cryptomunten worden verhandeld.
Vaker met dat bijltje gehackt
Noord-Korea heeft een behoorlijke geschiedenis wat betreft hacken. Het land werd eerder ook al beschuldigd van het ontvreemden van digitale valuta. Dat zou gaan om een cyber-overval op banken in Bangladesh en Taiwan, waar bij elkaar 141 miljoen dollar verdween.
De kwaliteiten van hackers uit het Aziatische land kwamen voor het eerst aan het licht in 2014. Toen wisten hackers de servers van de filmdivisie van Sony binnen te dringen. Hiervoor werden de Noord-Koreanen verantwoordelijk gehouden, het zou gaan om een vergeldingsactie voor de satirische film The Interview waarin de grote leider Kim Jong-Un te kakken werd gezet.
Tekst gaat verder onder de video
Cyberaanval
Verder zouden Noord-Koreaanse hackers verantwoordelijk zijn voor de WannaCry cyberaanval in 2017. Noord-Korea ontkent alle beschuldigingen van betrokkenheid.
Bij de cyberaanval werden met zogeheten 'ransomware' wereldwijd meer dan 300.000 computers gegijzeld. Ransomware zorgt ervoor dat alle bestanden op een computer worden versleuteld. Vervolgens eisen hackers dan een hoge financiele vergoeding voor het ontgrendelen van de bestanden.
Hoewel het tragisch is om zo persoonlijke bestanden kwijt te raken, wordt toch aanbevolen om bij een ransomware-infectie je verlies te nemen en je computer opnieuw te installeren. Losgeld betalen geeft namelijk geen garantie dat je je bestanden ook terugkrijgt.