KU Leuven schorst 7 Reuzegom-leden voor fatale ontgroening
Het sadistische feutenritueel van de studentenvereniging kostte Sanda Dia het leven
Het Gemeenschappelijk Bureau van die Katholieke Universiteit Leuven heeft zeven studenten tijdelijk tot levenslang verbannen voor hun rol bij de ontgroening waarbij de 18-jarige feut Sanda Dia om het leven kwam. Eind 2018 belandde de tiener onderkoeld en met liters visolie in zijn lichaam op de intensive care nadat hij twee dagen lang een sadistisch ontgroeningsritueel van studentenvereniging Reuzengom moest doormaken.
Een onafhankelijke commissie moest de procedure van de zaak Dia opnieuw beoordelen nadat eerdere sancties voor de Reuzegom-leden voor de nabestaanden en vanuit de maatschappij als veel te soft werden beschouwd. De studenten werden in 2019 ook al gestraft voor hun rol in de dood van de feut, maar toen kwamen ze weg met een maatschappelijke taakstraf en een opstel.
Zwaardere straffen na nieuwe feiten
"Het strafdossier bleek nieuwe elementen te bevatten waarover de universiteit eerder niet beschikte en die in strijd zijn met onze tuchtnorm," vertelt vicerector Tine Baelmans van de KU Leuven in een reactie aan VRT Nieuws. De dood van Sanda Dia - en de gruwelijke details die bij het strafrechtelijk onderzoek aan het licht kwamen - leidde tot een golf van verontwaardiging in binnn- en buitenland.
De groep van zeven die nog altijd staat ingeschreven mag 'voor een aantal jaren' tot levenslang geen studie meer volgen op de Vlaamse universiteit. "We beseffen dat geen enkele sanctie of procedure het verdriet om Sanda kan wegnemen", concludeert de voorzitter van de tuchtcommissie. "We moeten als universitaire gemeenschap het drama samen een plaats geven. We mogen Sanda en wat er gebeurde nooit vergeten."
De KU Leuven kon geen straf opleggen aan de daders die niet meer bij hen staan ingeschreven of afgestudeerd zijn. Toch komen ook zij hier niet mee weg. De zaak Sanda wordt binnenkort ook nog in een reguliere rechtbank behandeld.