NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Studentencorps A'dam kan niet alleen fluiten naar 'hoeren', maar ook naar subsidie

Geldkraan blijft dicht na gebral over 'sperma-emmers'

Staatssteun gaat het Amsterdams Studentencorps A.S.C./A.V.S.V. wederom aan de rijkelijk gevulde neus voorbij. Na ernstige mishandeling en vernedering van een aspirant-dispuutleden in 2021 ging de staatsruif voor het corpsbestuur op slot. Ook dit jaar kan de vereniging fluiten naar de poen. Een jaar geleden kwam het corps opnieuw in opspraak na de beruchte 'hoeren'-speech.

De vereniging kent een rijke historie, maar is de afgelopen jaren vooral berucht. Een aantal misstanden bezorgden het 170 jaar oude corps meerdere krassen op het blazoen. In 2016 liep de ontgroening dusdanig uit de hand dat drie studenten in het ziekenhuis terechtkwamen. Zij moesten zwemmen in de niet al te schone Amsterdamse grachten. De slaapplek was nog minder fris, de drie studenten brachten tussen het afval de nacht door.

De ontgroeningen in 2021 waren de druppel. Zes disputen maakten zich schuldig aan 'grove mishandeling en vernedering'. Daarop draaiden de Vrije Universiteit (VU), de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) de subsidiekraan dicht. De vergoeding was onder meer een maandelijkse beurs voor het zeskoppige bestuur van de vereniging. Leden van de Senaat, zoals het bestuur heet, kregen per persoon een toelage 300 euro per maand.

Nadat in 2021 de stekker uit de beurs werd getrokken, kwam de vereniging vorig jaar juli weer in opspraak. Na een omstreden toespraak van een bestuurslid tijdens een lustrumfeest kwam A.S.C./A.V.S.V. bekend te staan als de 'vrouwen zijn hoeren'-vereniging. Het bestuurslid braakte in de speech de nodige vrouwonvriendelijke kolder uit over 'sperma-emmers' waarna het studentikoze klapvee enthousiast mee hinnikte.

Bij een andere ritueel kregen twee jongeheren onder het toeziend oog van de corpskudde vrouwelijke bilpartijen op het smoelwerk gedrukt. De feestelijkheden werden buiten de vereniging op zijn zachtst gezegd niet met enthousiasme ontvangen, de sociëteit van het corps werd kort daarna beklad. Die soos dreigt de vereniging ook te verliezen. Burgemeester Halsema wil de studentenhuiskamer sluiten als de onveilige sfeer niet wordt aangepakt. De poging tot cultuurverandering is tot nu toe te licht bevonden, stelde zij.

''We willen meer verbetering zien voor we nieuwe afspraken maken.'', stelt de VU tegenover het Parool. De UvA ziet 'geen aanleiding om de beurzen weer te verstrekken'. De HvA vindt dat het corps zich eerst dient te bewijzen. Een soort ontgroening, als het ware. ''Pas als we zien dat er meer verandert, gaan we met hen in gesprek over de toekomst.'' Het publiekelijk mea culpa voor het structureel mishandelen van aspirant-leden, blijkt niet voldoende.

Met 2.700 leden is het corps de grootste studentenvereniging van Nederland. In het verleden waren onder meer Kasja Ollongren, Hans Wiegel en Johan Rudolph Thorbecke lid.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: