Vaccinatie ziekenhuispersoneel toch als eerste, maar niet voor 8 januari
Ernst Kuipers: of nee, toch niet
Zorgmedewerkers die acute zorg verlenen worden toch zo snel mogelijk gevaccineerd. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt op korte termijn met een plan om de uitrol van het vaccin voor zo'n 30.000 zorgmedewerkers sneller te realiseren. Het gaat niet om al het ziekenhuispersoneel, medewerkers van de Intensive Care, de spoedeisende hulp en ambulances komen voor de eerste vaccinaties in aanmerking.
LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers heeft op Radio 1 laten weten dat het vaccineren alsnog niet eerder zal beginnen dan 8 januari. Hiervan was eerst mogelijk sprake. Ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) hebben afspraken gemaakt met het LNAZ. Zondag vergadert het kabinet over de situatie rond het coronavirus.
Nederland is op dit moment het laatste land in de Europese Unie dat nog niet van start s gegaan met vaccineren. Het streven van het LNAZ is om uiterlijk 4 januari met meer duidelijkheid te komen over wanneer er gevaccineerd gaat worden.
Ziekteverzuim
"De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Medewerkers uit de acte zorg worden daarom onderdeel van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie." aldus het persbericht van het LNAZ.
In december waarschuwde IC-baas Diederik Gommers van het Erasmus MC in Rotterdam ook al voor het groeiende aantal ziekenhuismedewerkers dat zich ziek meldt. Door het ziekteverzuim en het hoge aantal coronapatiënten dreigt de situatie in de ziekenhuizen over te gaan naar "code zwart", dit houdt in dat artsen mogelijk moeten kiezen welke patiënten wel in leven worden gehouden en welke niet.
Volgens Haagse bronnen is vorige week al besloten dat ziekenhuispersoneel als eerste zal worden gevaccineerd. Dat meldt de NOS. Toen wilde Hugo de Jonge nog geen uitspraak doen over de oproep van Gommers.