De Jonge vindt dat hij verantwoorde vaccinatiekeuzes maakte

Het was "uitvoeringstechnisch niet mogelijk” om eerder te beginnen met vaccineren...
De grote vraag van de slotweek in het coronacatastrofejaar 2020 was toch wel: "Waarom start het vaccineren in Nederland zo laat?" Woensdagavond gaf coronaminister Hugo de Jonge tekst en uitleg. Een eerdere aanvangsdatum zou volgens hem "uitvoeringstechnisch niet mogelijk zijn". Toch geeft hij toe zich wel wat verbeten te hebben gevoeld nadat 26 andere EU-landen al van start gingen. Nederland is op dit moment de enige lidstaat waar in dit kalenderjaar helemaal nog altijd niemand tegen het coronavirus is ingeënt.
Toch legt de voormalige CDA-lijsttrekker uit dat dit niet zomaar is besloten. "We hebben de keuzes gemaakt zoals we die gemaakt hebben, en ik denk dat dat verantwoorde keuzes zijn”, vertelt hij aan de Telegraaf. Nederland heeft bewust gekozen om af te zien van een symbolisch eerste prikmoment. Van dusdanige holle populistische PR-momentjes is de minister die zich onlangs op persoonlijke wijze liet interviewen door een influencer, thuiswerkend bij de haard geportreteerd werd en zong bij zong bij All You Need is Love absoluut geen liefhebber.
De geprikte V-daydatum van 8 januari vindt de minister, die het landsbelang boven het partijbelang stelde, bovendien zelf 'eigenlijk best al heel erg snel'. Want het blijven natuurlijk toch malle weken die voorbijschieten rond de feestdagen in ons mopperkoppenlandje. Het Brabantse Veghel krijgt de eer om als decor te fungeren voor het allerlaatste prikprimeurmoment in de EU. Maar daarna komt het goed! Als het aan Hugo de Jonge ligt gaat Nederland daarna zo snel als mogelijk aan de bak terwijl dit tegelijkertijd 'zo zorgvuldig als nodig' gebeurt.
Social
Nederland doet het zorgvuldig
Omdat hier - in tegenstelling tot in andere EU-landen - zaken als zorgvuldigheid en veiligheid als absolute topprioriteit beschouwd worden voor het Pfizerprikken, laat de aanvangsdatum hier nog enige tijd op zich wachten. Dat Nederland overvallen werd door het formaat van de vaccinverpakkingen, talloze vacatures voor prikpersoneel heeft uitstaan, nog belscripts voor telefonisten moet tikken en deze week pas bekendmaakte waar de massavaccinaties überhaupt gaan plaatsvinden doet hier absoluut geen afbreuk aan.
Dit soort kinderziektes zouden volgens Hugo de Jonge overal in de EU voorkomen. Zo werden in Bulgarije de vaccins vervoerd in knakworstbussen. Alleen in Denemarken en Duitsland zouden de inentingsoperatie op grote schaal nu al op de rit hebben, vertelde hij. In Denemarken zijn meer dan 7.000 vaccins toegediend en bij onze oosterburen gaat het om ongeveer 75.000 stuks. Toch lijkt deze claim na een blik in de gegevens van Our World in Data niet helemaal juist te zijn. Veel meer lidstaten blijken al fanatiek in de weer te zijn.
Tot en met morgen is het Verenigd Koninkrijk het EU-land met de hoogste vaccinatiegraad. Zij hadden vorige week al zo'n 780.000 inwoners ingeënt, goed voor 1,18% van de bevolking. Van de landen die ook na dit weekeinde nog EU-lid zijn, is Portugal koploper met 164.000 prikjes. Ook in Oostenrijk (62.000), Litouwen (22.000), Estland (9.300), Hongarije (6.800), Italië (6.000), Letland (5.700) kan gesproken worden van hoeveelheden met enigszins 'massale' karaktertrekken. Maar het is niet bekend of dit ook zorgvuldig gebeurt. Waarschijnlijk niet.
Naast Nederland zijn de enige landen op dit continent waar de teller nog op nul staat Oekraïne, Moldavië, Montenegro, Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië, Bosnië-Hercegovina waar hoogstwaarschijnlijk zorgvuldigheid eveneens tamelijk hoog in het vaandel staat. In Israel is inmiddels bijna 7,5% van de bevolking gevaccineerd, maar zij werken met onzorgvuldige registratiebewijzen van papier. Hiervoor gaan wij een superieure zorgvuldige digitale databank gebruiken. Dat deze nog niet klaar is, bewijst hoe weloverwogen de Rijksoverheid dit project invliegt. Haastige spoed is immers zelden goed!
In de onderstaande vergelijking, is de tussenstand van diverse haastige bloedspoedlanden te zien op basis van de vaccinatiepercentages van gisteren. Omdat deze gegevens minstens een dag oud zijn, ligt het huidige aantal vermoedelijk nog enkele duizendtallen hoger.
Social