BBC journalisten moeten hun smoel houden over alles

Nieuwe 'anti-bias' regels belet BBC'ers aanwezig te zijn op demonstraties
De BBC heeft nieuwe regels ingevoerd die een illusie van onpartijdigheid moeten garanderen. De regels betekenen onder andere dat journalisten van de Britse Broadcast Corporation niet meer aanwezig mogen zijn op demonstraties over controversiële onderwerpen. Ook op sociale media moeten journalisten er met hun post- en likegedrag ervoor zorgen dat ze onpartijdig overkomen. Wat er precies valt in de categorie 'controversieel', mag worden beoordeeld door managers.
De regels zijn bedoeld om geluiden dat BBC-journalisten partijdig zou zijn bij berichtgeving over gevoelige onderwerpen, tegen te gaan. Meedemonstreren voor Black Lives Matter of meelopen in een Pride is niet langer de bedoeling voor BBC-journalisten, omdat dit beide voorbeelden zouden zijn van controversiële onderwerpen. Dat zeggen managers die moeten beoordelen wat er zoal als 'controversieel' kan worden bestempeld.
Niet expliciet
BBC bronnen ontkennen niet dat het gevolg van de nieuwe regels is dat de journalisten niet meer naar betogingen kunnen, maar benadrukken dat de genoemde voorbeelden niet expliciet worden verboden met de nieuwe richtlijnen. De regels gelden overigens ook, of misschien wel juist, voor wat de journalisten zoal uitvreten in hun vrije tijd.
De nieuwe regels hebben ook impact op wat BBC'ers zoal mogen op sociale media. De director of news is al onder vuur komen te liggen voor het liken van een tweet die premier Boris Johnson bekritiseerde. Unsworth zelf weet de like aan een acuut geval van 'dikke vingers tijdens het scrollen', meldt The Guardian.