NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 11 december

Binnen luttele minuutjes weer helemaal bij van het nieuwste nieuws

Met vandaag dromedarissen verdacht van hasjsmokkel, Wibi Soerjadi is woest en Belgische politiedrones surveilleren in de straten tijdens het kerstdiner. En groot nieuws: we hebben internationale roem te pakken. Wie middenin de nacht naar BBC World Radio luisterde, hoorde een bekend nieuwsmerk voorbij zoeven. De redacteur van dienst van NewNews sprak in de uitzending over de kerstlichtvergunning in Amsterdam.

Dit en nog veel meer hoor je in een supersnelle samenvatting via de podcast. En niet alleen vandaag, maar iedere dag praten we je binnen een paar minuten weer helemaal bij de tijd. Abonneren kan bij Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Dit zouden we niet alleen erg sympathiek van je vinden, maar eveneens ontzettend lief en aardig.

De gehele uitzending van vandaag is hieronder te beluisteren.

Het was het belangrijkste nieuws van gisteren. Minister Hugo de Jonge ziet toch af van het lijsttrekkerschap van het CDA. De kroonprins won eerder dit jaar nipt de verkiezing voor de post, maar hij heeft het te druk met het bestrijden van de coronacrisis. 

Daarbij krijgt hij op dit moment weinig hulp van het Nederlandse volk, want vandaag meldt het RIVM voor de tiende dag op rij een stijging van het aantal coronabesmettingen.Daarmee doen we het een behoorlijk stuk slechter dan onze buurlanden en ook de druk op de ziekenhuizen blijft onverminderd groot. 

Dit komt ook naar voren uit een enquête die vandaag is gepubliceerd. Gemiddeld acht uur per week overwerken. Daarvoor niet gecompenseerd worden in geld of tijd. Altijd onder druk staan om snel te werken. Geen pauze kunnen houden. Geen vervanger krijgen als iemand langdurig uitvalt. Dit zijn antwoorden van artsen en niet van medewerkers van Amazon of ZZP’ers die werken voor PostNL. De enquête onder jonge artsen is weinig hoopvol. Een kwart van de jonge artsen overweegt om er gewoon maar helemaal mee te kappen. 

De jonge artsen die dat niet overwegen, lopen het risico een achterstand op te lopen. Veel jonge artsen doen hun werk namelijk zonder supervisie, durven niet om supervisie te vragen, en krijgen het vaak niet wanneer ze er wel om vragen. Onderbemensing is een serieus probleem. 'Er moet steeds meer gedaan worden door steeds minder poppetjes', zegt Steffi Rombouts, vicevoorzitter van De Jonge Specialist, tegen de Volkskrant.

Het was als een disneysprookje die uit zou komen voor Wibi Soerjadi. Hij zou gisterenavond zijn nieuwe kerstsingle mogen laten horen bij het programma M. Toch kreeg hij gisterenmiddag opeens een belletje van de redactie dat ze toch zouden kiezen voor een ander onderwerp. Dit afwijzende telefoontje viel Wibi rauw op zijn dat en hij klom dan ook in de digitale pen om zijn beklag te doen via Instagram. Daar is te lezen dat hij nooit meer wil optreden voor Magriet van der Linden. 

Hij vertelt ook dat ze eerder deze week al akkoord waren gegaan met een gesprek en een optreden, maar dat hij op uiterst arrogante en neerbuigende wijze werd afgebeld door de redactie. Bij NieuwNieuws vinden we dit natuurlijk heel erg en dus laten we een stuk horen van zijn laatste Christmas Prelude, om hem toch een beetje te steunen. <…> Oh nee laat maar, vreselijk. 

Het kan natuurlijk altijd erger, want onze criminele zuiderburen komen bij ons de grens over om een knipbeurt te halen. De kapperszaken zijn in België dicht en de burgerlijke ongehoorzaamheid rijkt tot grote hoogten. Er zijn zelfs kappercriminelen die in Nederland een pop-up store hebben geopend om zo toch hun boevenklanten, want dat zijn het, te bedienen. Daar moet wat aan gebeuren en het inzetten van drones lijkt geen overbodige luxe. De Belgische politie wil dit middel inzetten om te zorgen dat het niet te gezellig wordt binnenskamers. 

Naar Chinees model worden er dan warmtecamera’s ingezet, zodat de politie precies kan zien hoe druk het binnen is. Maar dan is het opeens van nee, nee, dit gaat veel te ver. De Belgische overheid is overtreders van de coronaregels helemaal zat. Volgens gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen is de tijd van waarschuwen voorbij en krijgt iedereen een boete. Volgens hem mogen korpsen hierbij gebruik maken van 'innovatieve middelen' zoals drones en camerabeelden. Verantwoordelijk minister Verlinden maakt het gelukkig niet veel minder vaag, zij zegt: "Het is niet de bedoeling dat ze de grens overschrijden. Het ligt me zeer nauw aan het hart dat we proportioneel en wettig te werk gaan" en daarmee zegt ze dus eigenlijk niks. 

Dierennieuw: De Marokkaanse politie heeft op een kudde van tien begeleiderloze dromedarissen meer dan 1.000 kilo hasj aangetroffen. De schepen van de woestijn liepen rond in de zuidoostelijke regio Errachidia, in de richting van Algerije. De nationale veiligheidsdienst DGSN heeft kenbaar gemaakt dat er een aanhouding is verricht. 

De eenbultige dieren kunnen in theorie ongeveer 280 kilo op hun rug dragen. Als ze dus iets beter hun best hadden gedaan bedroeg de drugsvondst nu bijna het driedubbele. Marokko geldt als een van de grootste cannabisproducenten ter wereld. Vorig jaar werd er bijna 180 ton van de drug in beslag genomen. 

Joe Biden en Kamala Harris zijn door Time gekozen als Persoon van het Jaar. Het tijdschrift Time kiest jaarlijks een persoon, groep, idee of object als persoon van het jaar. Onbelangrijk is het of de winnaar een positief of negatief effect heeft gehad. Het gaat er vooral om dát de winnaar invloed heeft gehad op de gebeurtenissen die dat jaar hebben plaatsgevonden. 

De hoofdredacteur van het tijdschrift, Edward Felsenthal, stelt dat Biden en Harris het Amerikaanse verhaal hebben veranderd door te laten zien dat empathie sterker is dan verdeeldheid, en omdat ze een rouwende wereld zouden willen genezen. De aankomende president en vicepresident lieten andere kanshebbers als Donald Trump, zorgpersoneel en Anthony Fauci achter zich. Vorig jaar won Greta Thunberg de felbegeerde titel. 

Zij kreeg toen erkenning voor haar stelselmatig spijbelen met 'klimaat' al reden. Harris en Biden zijn niet de eerste politieke figuren die in de prijzen vallen, de eer was eerder aan politici als John F. Kennedy, Bill Clinton en natuurlijk Adolf Hitler.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: