Gemeentetabel: 27.485 nieuwe coronabesmettingen gemeld in week

Check het pandemische leed bij jou in de buurt in onze datatabel per gemeente
Het aantal coronavirusbesmettingen is in de voorbije week aanzienlijk toegenomen. In het weekverslag van het RIVM staat dat in totaal 27.485 mensen een positieve testuitslag van de GGD hebben ontvangen in de voorbije zeven dagen. Niet alleen de besmettingen, maar ook het aantal ziekenhuisopnames laat een groei zien. Dit is eveneens het geval voor ernstig zieken die op de intensive care zijn binnengekomen. Dit blijkt uit de virologische weekupdate van het RIVM.
Het is nog te vroeg om conclusies te verbinden aan de aangescherpte regels die vanaf 30 september zijn ingevoerd. Vanwege de incubatietijd van Covid-19 van 5 tot 14 dagen worden de eerste resultaten hiervan pas begin volgende week merkbaar. Volgens het RIVM zou dit moeten resulteren in een stabilisatie van het aantal nieuwe gevallen per etmaal of zelfs een milde afname.
Waar begin vorige maand nog sprake was van een vrij duidelijke tweedeling tussen de Randstad en de rest van het land, zijn deze verschillen steeds meer aan het wegvallen. Inmiddels zijn ook in het oosten en noorden van het land forse uitbraken gemeld. Dit gaat onder meer in Groningen, Twente en Brabant erg snel sinds de herfst is begonnen. Benieuwd hoeveel besmettingen er bij jou in de buurt bij kwamen? Check dan de onderstaande gemeentetabel met de laatste cijfers.
Het artikel gaat onder de tabellen verder.
Veel te weinig tests; capaciteitsvergroting blijft uit
In de voorbije 24 uur zijn 4.548 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dit is nipt minder dan gisteren toen dit aantal ongeveer honderd meer was. Toch is op basis van de voortschrijdende moyennes over zeven dagen nog altijd sprake van een aanzienlijke toename. Een ander belangrijk getal zit eveneens in de lift, die van het aandeel positieve coronatests. In de voorbije zeven dagen werden er 186.777 tests afgenomen door de GGD'en, dit is ongeveer hetzelfde als eind augustus.
Het aandeel van deze tests dat een positieve uitslag bevatte, was in de voorbije week 9,1 procent en betekent een toename van 1,1 procentpunt ten opzichte van vorige week. Dit is fors meer dan de 3 procent die door de ECDC als veilige waarde wordt gehanteerd. Een aandeel van meer dan 3 procent wordt door de Europese gezondheidsorganisatie beschouwd als een aanwijzing dat er in een land te weinig getest wordt. De WHO hanteert met 5% een iets soepelere signaalwaarde, maar ook ten opzichte van deze norm zit Nederland bijna op het dubbele.
Op de kaart hieronder van Our World in Data is te zien hoe Nederland het doet ten opzichte van de andere landen in Europa. Let wel: de gegevens van vandaag zijn hier nog niet ververst. Nederland zit sinds vanmiddag op 9,1 procent. Van de EU-landen is het aandeel positieve tests alleen hoger in Tsjechië (14,3%), Hongarije (10,1%), Frankrijk (9,6%) en Spanje (9,6%)