NieuwNieuws

Algemeen

Kaag wint lijsttrekkerstrijd met Noord-Koreaans percentage

De 'eerste vrouwelijke premier van Nederland' kon rekenen op 96% van de stemmen

Politieke partijen maken zich op voor de aanstaande Tweede Kamer-verkiezingen op 17 maart volgend jaar. Sommige partijen zoals de PvdA en FvD vertrouwen op hun vertrouwde gezichten, maar anderen gaan voor een frisse wind door een nieuwe lijsttrekker aan te stellen. 

Dat het CDA via een volledig eerlijk verlopen interne verkiezing een nieuwe lijsttrekker koos, is vrij bekend. Veel minder bekend was de soortgelijke ledenraadpleging die bij D66 op de agenda stond. Favoriet Sigrid Kaag moest het hiervoor opnemen tegen de vrij onbekende Ton Visser. En tot ieders verbazing won de minister deze democratenstrijd met een Kaagbaanlengte verschil.

Het was bij de progressief-democraten een stuk minder zenuwslopend en spraakmakend dan bij de christendemocraten. In een persbericht laat de coalitiepartij weten dat de minister met een klinkende 95,7 procent van de stemmen het lijsttrekkerschap heeft binnengesleept, een verschil waar leiders als Loekasjenko van Belarus en Berdimuhamedow van Turkmenistan nog een puntje aan kunnen zuigen.

 “Wie idealen heeft, moet er staan op het moment dat het ertoe doet. Dat moment voor mij is nu. Ik ben de leden van D66 dankbaar voor het vertrouwen. Het is een voorrecht politiek leider te zijn van onze mooie en dynamische partij”, vertelde de kersverse frontvrouw die zichzelf nu ook officieel D66-lijsttrekker mag noemen.

Felicitaties kwamen van de afgeserveerde fractievoorzitter Rob Jetten, hij laat via Twitter weten heel veel zin te hebben in de campagne en dat het tijd is voor 'nieuw leiderschap'.

De minister versus de geldvervalser

Opponent Ton Visser moest het doen met een summiere 3,1%. De 'vrolijke Brabantse geldvervalser' heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen. Ene Jurbin, een 'contra-Bregmanistische' Twitteraar die zich speciaal hiervoor als lid had ingeschreven, heeft niet voor een omwenteling gezorgd.

Had Visser helemaal niets te melden? Dat ook weer niet. De underdog was van mening dat D66 op dit moment veel te elitair was en dat samenwerkingen met partijen als Forum voor Democratie en de PVV op voorhand uitsluiten onwenselijk was. "Sigrid, jij hebt met echte boeven onderhandeld. Dan ga je je toch niet druk maken om een Geert of een Thierry", beet hij Kaag toe tijdens een debat.

Hoe de 56-jarige vagebond verder zijn leven invult? Hij leeft als een soort van nomade over de hele wereld en klust af en toe bij als taxichauffeur of zzp'er. Aan de NRC onthulde hij dat hij aan een 'legale manier van valsemunterij' deed. Met de opmerkelijke slogan 'Ik ben zo godvergeten lui, ik doe geen ene flikker' probeerde Visser de harten van de D66-leden te veroveren. Dit bleek gezien de uitslag geen match.

De verwachtingen voor de verkiezingen zijn ondanks het dipje in de peilingen zeer hoog. D66 wil dolgraag dat Kaag de eerste vrouwelijke premier van Nederland wordt. Of een aanzienlijk deel van de stemgerechtigden dit ook dolgraag wil, weten we op 17 maart 2021.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: