NieuwNieuws

Algemeen

Gemeentetabel: Nederland passeert 60.000 corona-diagnoses

Benieuwd naar de zomerse viruspiek in jouw buurt? Check onze dagverse gemeentetabel.

Uit cijfers van het RIVM van vandaag is gebleken dat opnieuw 654 Nederlanders een slechtnieuwsgesprek van de GGD hebben ontvangen omdat hun coronatest positief was. Hiermee blijven de dagelijkse toenames op basis van voortschrijdende gemiddeldes over vier dagen toenamen.

Sinds eind februari zijn in totaal nu 60.627 Nederlanders besmet (geweest) met Covid-19. Omdat de ziekte zoveel asymptomische dragers heeft, ligt het werkelijke aantal vermoedelijk vele malen hoger. Nadat vorige maand de diagnoses toenamen is eveneens het aantal ziekenhuisopnames licht gestegen. Toch gedraagt deze opnamepiek zich tot dusver nog niet zoals de diagnosepiek. 

Een aanwas wordt echter wel verwacht indien het aantal nieuwe besmettingen zo blijft stijgen. Hoeveel dit precies is, is uiterst lastig te voorspellen. Ook verschillen regio's en soms zelfs gemeentes enorm van elkaar op basis van de toenamecijfers.

Benieuwd hoe jouw gemeente het doet? Check hiervoor de onderstaande datatabel. 

Woeste westen versus ordentelijke oosten

Op basis van de voortschrijdende moyennes over vier dagen, blijft het Brabantse Bergen op Zoom met grote afstand de 'coronakoploper' van Nederland. Tussen 9 en 12 augustus werden daar 82 mensen gediagnosticeerd op SARS2-nCoV. Per 100.000 inwoners komt dit neer op 121,5. 

De tweede positie is voor de gemeente Beemster, maar vanwege het lage inwonertal - 9.748 in totaal - komt een stijging van slechts acht nieuwe patiënten neer op een toename van 78,6. De berekening per 100.000 inwoners kan voor hele kleine gemeentes vrij 'ongunstig' uitvallen terwijl er in praktijk weinig aan de hand hoeft te zijn. Een groot gezin dat besmet terugkomt van vakantie en zichzelf wel in zelfisolatie zet, kan de cijfers al behoorlijk vertekenen. 

Nieuw in de top vijf is de gemeente Noordeast Fryslân waar de GGD op die moment grondig contactonderzoek doet in Dokkum. Hier werden in totaal 26 personen besmet met het virus, dit komt neer op een toename van 55,8. Steden als Rotterdam, Amsterdam, Gouda, Almere, Breda en Utrecht zitten net als eerder ruim boven het landelijke gemiddelde. 

Liever op provincieniveau uitzoomen? Dat kan ook! Onder de gemeentetabel is de toename van de afgelopen twee weken per provincie te zien. Hier valt vooral Zuid-Holland in negatieve zin op. Drenthe is sinds de Friese piek het meest coronavirusvrije deel van Nederland. Dit komt niet alleen vanwege het feit dat er nauwelijks mensen wonen, ook per hoofd van de bevolking registreert de GGD veel minder patiënten. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: