Tientallen genen hernoemd omdat Excel nooit eens mee wil werken
Het ligt niet aan jou, het ligt aan dat rotprogramma
De macht der wetenschappen is groot, maar niet zo groot als de lange arm van ieders grootste vijand: Excel. Wetenschappers die gaan over de namen van onze genen bukken sinds eergisteren voor de autocorrectterreur van het cijfertjesprogramma en hebben de namen van een aantal genen die op datums leken - MARCH1, bijvoorbeeld - aangepast, zodat Excel er niet uit zichzelf vanuit gaat dat er ‘1 maart’ bedoeld wordt. Ingewikkeld? Ja. Geinig? Ook.
Je DNA (dat kennen we wel, toch?) bestaat uit tienduizenden unieke stukjes die we genen noemen. De combinatie van al die genen bepaalt waar je op het Hubert Bruls-Doutzen Kroes-spectrum beland, hoeveel punten je kunt halen op de Slimste Mens-app en of je in staat bent een Xenos-klikosticker te kopen. Belangrijke dingen dus, die genen. Om te kunnen onderzoeken waar het bij sommige mensen zo gruwelijk misgaat willen wetenschappers weten wat al die genen betekenen. Elk gen dat uitgeplozen wordt krijgt een naam, en sommige daarvan worden door Microzachts groene vervelende rekenmachine verkeerd geïnterpreteerd. Het was makkelijker om tientallen wetenschappelijk gestandaardiseerde namen aan te passen dan om Excel zover te krijgen te doen wat de knappe koppen wilde. Typisch.
Uit een studie uit 2016 blijkt dat er bij ongeveer een vijfde van de studies die ermee te maken hebben wat fout gaat doordat Excel namen als SEPT1 en MARCH1 automatisch omzet in 1-Sep en 1-Mar. Iedereen met hersenen en hun moeders gebruiken Excel, en binnen het programma is het probleem niet echt te omzeilen. Het automatisch formatteren is niet uit te zetten. Er kan handmatig redelijk snel wat gefixt worden, maar zodra een ander het bestand opent loopt alles weer in de soep. Om gezeik te voorkomen heeft het gennomenclatuurcommittee HUGO (galgjewoord) 27 namen aangepast. MARCH1 werd MARCHF1, opgelost.
De commissie die dit allemaal bedenkt en regelt klinkt als het saaiste wat er bestaat en is dat waarschijnlijk ook, maar heeft voor wie het aangaat wel een belangrijke functie. Voordat ze hun ding deden waren er wetenschappers die hun gen-ontdekking rustig het Sonic Hedgehog-gen noemde. Of, let op, mannen die het ‘POZ en Krüppel erytroïde myeloïde ontogene factor’-gen afkortten tot Pokemon. Ze werden aangeklaagd: dit soort nerdgeintjes zijn verwarrend en maken schijnbaar inbreuk op het handelsmerk. Als je elke dag de genetische opbouw van fruitvliegjes onderzoekt, moet je het toch ergens leuk mee houden.