Gegevens 6 miljoen Nederlanders kwijt bij donorfaal
Vermiste harde schijven bevatten berg data
De twee harde schijven van het Donorregister die zijn kwijtgeraakt bevatten de gegevens van 6,9 miljoen Nederlanders. Dat blijkt uit het antwoord van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op Kamervragen.
"De gelekte persoonsgegevens betreffen: voor- en achternaam, geslacht, geboortedatum, adresgegevens, donorkeuze, handtekening en burgerservicenummer of A-nummer van de periode februari 1998 tot juni 2010 van 6.058.250 unieke personen, inclusief personen die thans overleden zijn", verklaart de minister.
De verdwijning van de harde schijven uit een kluis van het CIBG (de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) werd op 20 februari dit jaar ontdekt. Een zoektocht naar de datahouders heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Ondanks dat de schijven worden vermist, wil dat niet zeggen dat de gegevens in handen van derden zijn gevallen. Ze zijn simpelweg kwijt. Ondanks de grote hoeveelheid data op de harde schijven zijn ze niet beveiligd. Iedereen kan ze dus inpluggen en uitlezen.
Fraude
De minister oordeelt dat de kans op identiteitsfraude klein is. "Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) van de RvIG heeft aangegeven dat NAW gegevens en geboortedatum worden gezien als ‘openbare gegevens’, dat wil zeggen dat deze gegevens vaak ook vindbaar zijn door bijvoorbeeld een zoekopdracht in Google of op social media. Het Burgerservicenummer (en A- nummer) worden enkel gebruikt bij o.a. de overheid en in de zorgsector. Alhoewel de kans zeer klein is dat dit nummer wordt misbruikt, is het niet uit te sluiten", legt de minister uit. "Gelet op het feit dat dit datalek geen gevolg is van een hack en er ook geen aanwijzingen zijn dat de harde schijven zijn ontvreemd, acht de RvIG de kans op identiteitsfraude klein."