Zeiljacht van prinses Beatrix gerenoveerd met 'fout hout' uit Myanmar
Geen juridische gevolgen voor prinses Beatrix
De Groene Draeck, het zeiljacht van prinses Beatrix, is deels gerenoveerd met ‘fout' teakhout uit Myanmar, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dit hout mag al jaren niet geïmporteerd worden vanwege de mensenrechtenschendingen en ontbossing in Myanmar.
Fout hout ‘makkelijk’ terug te zien
De Groene Draeck is tijdens de grootschalige renovatie in 2022 voorzien van een nieuw dek. Een klein deel van het oude hout kon worden hergebruikt, maar voor de rest van het dek is teakhout uit Myanmar gebruikt, bevestigen drie ervaren dekkenbouwers aan RTL Nieuws.
Volgens de deskundigen is de afkomst van het hout makkelijk terug te zien in het hout. Zo liggen de jaarringen van het teakhout dicht op elkaar, iets wat volgens de experts alleen voorkomt bij hout uit Myanmar. Ook wijst de lengte van de gebruikte stammen op teakhout uit het Zuidoost-Aziatische land.
RVD: afkomst hout niet precies te achterhalen
De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt in een reactie dat er gebruik is gemaakt van teakhout. Maar volgens de RVD valt er niet precies te achterhalen waar het hout vandaan komt, omdat de benodigde papieren er niet meer zijn.
‘’De Duitse houtleverancier heeft aangegeven dat het hout ouder is dan 2013 en daarvóór is geïmporteerd. Wegens het verstrijken van de bewaartermijn van gegevens van het hout kan de leverancier echter geen specifieke afkomst noemen’’, schrijft de RVD in een reactie.
Het gebruik van teakhout uit Myanmar zal geen juridische gevolgen hebben voor prinses Beatrix. Alleen de import van het hout is verboden, maar als het hout eenmaal in de Europese Unie is, mag het gewoon worden verkocht en gebruikt.