Israëlisch parlement knevelt rechtspraak: omstreden hervormingen ingestemd
Hooggerechtshof verliest controlemogelijkheid op politiek
Het Israëlisch parlement stemt in met de omstreden hervormingen. De wet zorgt er onder meer voor dat de rechterlijke macht een deel van haar macht verliest. Daarmee hebben rechters minder invloed op politieke beslissingen. In Israël is de afgelopen tijd veel te doen geweest over de plannen van premier Netanyahu.
Het voorstel om de gerechtelijke macht in te perken riep grote weerstand op bij de Israëlische burgers en leidde tot grootschalige protesten en stakingen. Wegen werden geblokkeerd en sommige bedrijven gingen in staking. De leider van de zeer rechtse Israëlische regering, premier Netanyahu, lag zelf tot maandagmorgen in het ziekenhuis. De 73-jarige minister-president kreeg dit weekend een pacemaker. Doordat hij vanmorgen uit het ziekenhuis mocht, kon de stemming vandaag al worden gehouden.
Zowel oppositie als coalitie deden verwoede pogingen onder de stemming uit te komen. Er werd gelobbyd voor uitstel, geprobeerd het proces te traineren met eindeloze debatten en president Herzog probeerde tot het laatste moment een compromis te forceren, om de hervormingen een halt toe te roepen. Zo meldt de NOS. De oppositieleider zou met het compromis akkoord zijn gegaan, maar dit werd naar verluidt door de coalitie geweigerd.
Redelijkheidsbeginsel
Volgens het zogeheten redelijkheidsbeginsel konden rechters in Israël de regering terugfluiten bij onredelijk beleid. Wetgeving die burgerrechten schendt zou op die manier kunnen worden tegengehouden. De Knesset, het Israëlische parlement, heeft daar een streep doorheen gezet.
Het beginsel stoorde de aanjagers van de hervormingen. In hun optiek greep het hooggerechtshof te vaak in. Tegenstanders verzetten zich tegen de hervormingen, zij stellen dat de onafhankelijke rechtsspraak hiermee in het geding is. Het was de eerste en cruciale stemming over een deel van het hervormingspakket. Bij doorvoering van de andere wetten komt het parlement in de praktijk boven het hooggerechtshof te staan.