Willem Holleeder lag deze lente wekenlang in een doodnormaal ziekenhuis
At tosti's als ontbijt
Een hartoperatie in het diepste geheim. Willem Holleeder (65) is afgelopen voorjaar wekenlang behandeld in het Leids Universitair Medisch Centrum. Waar de topcrimineel en meervoudig moordenaar normaal gesproken weggestopt zit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vucht, lag hij nu als een ieder ander op de afdeling. Normaal gesproken zit Holleeder tussen andere criminele kopstukken als Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, nu lag hij in een doodnormaal ziekenhuis bed. Dat meldt de Telegraaf.
De Amsterdamse Holleeder werd in het LUMC opgenomen omdat de operatie te ingewikkeld was om in het gevangenenziekenhuis Den Haag te verrichten. Bij de strafgevangenis in Scheveningen zit een hospitaal in. Uiteindelijk werd besloten de Heinekenontvoerder te behandelen in Leiden waar hij tijdens zijn verblijf door bewakers, van het Bijzondere Ondersteuningsteam (BOT), in de gaten werd gehouden. Om de behandeling geheim te houden gingen de BOT-bewakers in burger naar binnen, om zich binnen om te kleden.
Volgens ziekenhuispersoneel gedroeg Holleeder zich als een keurige patiënt. Hij wilde naar verluidt graag tosti's als ontbijt en deelde deze met zijn bewakers. Het was voor het eerst in 10 jaar dat het criminele kopstuk zich langere tijd buiten de EBI in Vucht bevond. De handelswijze roept veel discussie op.
Zorgen over veiligheid
VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil opheldering van demissionair Rechtsbeschermingsminister Franc Weerwind. ''Holleeder zit daar niet voor niets'', zegt het Kamerlid over de EBI. ''Ik wil precies weten hoe hij in het LUMC werd beveiligd en of hij in staat was, bijvoorbeeld via bezoek, boodschappen naar buiten te smokkelen.''
De VVD'er maakt zich grote zorgen nadat de EBI afgelopen een stuk meer lekken bleek te hebben dat gedacht werd. Om die reden wil Ellian zwart op wit dat er geen contact is geweest tussen Holleeder en topcrimineel Saïd Razzouki, waarmee de Amsterdammer samen op de vleugel zit. Het Kamerlid is bezorgd dat Holleeder via de ziekenhuisopname in de gelegeheid zou zijn geweest informatie naar buiten te communiceren.