NieuwNieuws

Algemeen

Politie krijgt nieuwe waterkanonnen: 'Hebben meerwaarde ruimschoots bewezen'

Leenwagens kunnen volgend jaar terug naar Duitsland en België

Nog even en dan heeft de landelijke politie weer beschikking over eigen waterkanonnen. De nieuwe waterwerpers zijn besteld. Maar dat gaat wel nog even duren, de nieuwe uitvoering van de relschopper remedie wordt op zijn vroegst in de herfst van volgend jaar in gebruik genomen. Op dit moment heeft de Nederlandse politie geen eigen waterwerpers. De politie maakt gebruik van Duits en Belgisch leenmaterieel,

Van voetbalwedstrijden tot grote demonstraties. Zo nu en dan haalt de Mobiele Eenheid een waterwerper van stal. Hoewel het idee van een waterkanon misschien doet denken aan vroeger, is het in politiekringen hartstikke hip om met een waterkanon op de proppen te komen. Vooral tijdens de grote anti-coronademonstraties werden de waterwerpers regelmatig ingezet.

Omdat een van de zes Nederlandse gevaartes vorige zomer bij een oefening een klapband kreeg, wordt het hele Nederlandse waterwerperwagenpark onder handen genomen. Zo'n klapband is namelijk gevaarlijk in een crisissituatie. Tijdens de oefening liepen agenten die bij de klapband naast het voertuig stonden een gehoorbeschadiging op. Tot die tijd leent de politie waterkanonnen van buurlanden België en Duitsland. Die worden wel door Belgische en Duitse operatoren bestuurd, maar staan onder Nederlands gezag.

Technisch

Maar nieuwe, eigen wagens zijn in aantocht! De Brusselse brandweermaterieelmaker Ziegler Group gaat voor de Nederlandse politie aan de slag. Omdat de bouw van dergelijke wagens tussen de 15 en 21 maanden duurt is het eerste voertuig pas vanaf herfst volgend jaar beschikbaar. De zesde en laatste waterwerper wordt in het voorjaar van 2025 geleverd. Tot die tijd blijft de Nederlandse politie Belgische en Duitse wagens gebruiken.

De nieuwe waterwerpers zijn wel een herhaling van zetten. Ze lijken namelijk sterk op de vorige versie. Een bewuste keuze zegt politieman Frank Pauw, die de portefeuille Conflict en Crisisbeheersing onder zich heeft. ''Het is een bewuste afweging om geen nieuwe waterwerpers te laten ontwikkelen, maar te kiezen voor waterwerpers die hun meerwaarde in de praktijk ruimschoots hebben bewezen''. Wel worden de nieuwe waterkanonnen toekomstbestendig gemaakt door te voldoen aan de laatste technische wensen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: