NieuwNieuws

Politiek

Wiersma had hoogoplopend conflict met Onderwijsinspectie

Vrijgegeven Whatsappjes: ‘narrig en grillig gedrag’

Voormalig onderwijsminister Dennis Wiersma heeft vorig jaar een hoogoplopend conflict gehad met de inspecteur-generaal Onderwijs, een hoge ambtenaar op het ministerie van Onderwijs. Dat blijkt uit interne documenten die aan NRC zijn vrijgegeven na een Woo-verzoek. 

De voormalig VVD-minister eiste dat de Onderwijsinspectie jaarlijks minstens 10 procent van de scholen als ‘onvoldoende’ zou beoordelen. Ook vond Wiersma dat de inspectie de helft van haar bezoeken aan scholen onaangekondigd moest afleggen. Inspecteur-generaal Alida Oppers heeft zich verzet tegen de eisen van Wiersma. Oppers schreef dat de eisen van de minister een ‘’onacceptabele inmenging in de bevoegdheden van de inspectie’’ waren. Er zijn namelijk wettelijke regels waaraan scholen worden getoetst en daarvan kan niet worden afgeweken.

Vergaande maatregelen

Ook drong de onderwijsminister aan op vergaande maatregelen om scholen onder druk te zetten. Ambtenaren hebben zich verzet tegen deze maatregelen. Volgens hen zou het kunnen zorgen ‘’voor een overkill van extra eisen richting scholen of de inspectie’’. Ook zou het ‘’de focus van scholen of de uitvoering van de Inspectie onder druk zetten’’. 

Onderlinge chatberichten vrijgegeven

Onder ambtenaren was er groot ongenoegen over het gedrag van de opgestapte onderwijsminister. Ook nadat hij vorig najaar spijt had betuigd na publicaties in onder meer De Telegraaf, bleef zijn gedrag voor onvrede zorgen. Blijkt uit vrijgegeven chatberichten die openbaar zijn gemaakt op verzoek van meerdere media. 

Zo klagen ambtenaren over ‘’Dennis zijn narrige en grillige gedrag’’, blijkt uit de stukken. ‘’Hij vindt het werken met D. wel heel zwaar en lastig en heeft aangegeven dat hij grenzen heeft’’, chatte een andere ambtenaar. 

Ook was er onvrede over de hoge werkdruk onder de minister. ‘’Ik ben er echt stik chagrijnig van. Ben hele vrijdagavond met Dennis bezig, nu weer en morgen om kwart voor 9 weer’’, schreef een medewerker. 

De voormalig minister voor Primair en Voortgezet onderwijs trad in juni af nadat er opnieuw meldingen binnenkwamen van grensoverschrijdend gedrag. De VVD’er gaf toe som ‘te scherp’ te zijn geweest. ‘’Ik heb me niet neergelegd als iemand zei dat iets niet kon. Ook als ze dat herhaaldelijk zeiden. Dan bleef ik duwen, soms op een te felle manier’’, schreef Wiersma in een verklaring. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: