Wiersma had hoogoplopend conflict met Onderwijsinspectie
Vrijgegeven Whatsappjes: ‘narrig en grillig gedrag’
Voormalig onderwijsminister Dennis Wiersma heeft vorig jaar een hoogoplopend conflict gehad met de inspecteur-generaal Onderwijs, een hoge ambtenaar op het ministerie van Onderwijs. Dat blijkt uit interne documenten die aan NRC zijn vrijgegeven na een Woo-verzoek.
De voormalig VVD-minister eiste dat de Onderwijsinspectie jaarlijks minstens 10 procent van de scholen als ‘onvoldoende’ zou beoordelen. Ook vond Wiersma dat de inspectie de helft van haar bezoeken aan scholen onaangekondigd moest afleggen. Inspecteur-generaal Alida Oppers heeft zich verzet tegen de eisen van Wiersma. Oppers schreef dat de eisen van de minister een ‘’onacceptabele inmenging in de bevoegdheden van de inspectie’’ waren. Er zijn namelijk wettelijke regels waaraan scholen worden getoetst en daarvan kan niet worden afgeweken.
Vergaande maatregelen
Ook drong de onderwijsminister aan op vergaande maatregelen om scholen onder druk te zetten. Ambtenaren hebben zich verzet tegen deze maatregelen. Volgens hen zou het kunnen zorgen ‘’voor een overkill van extra eisen richting scholen of de inspectie’’. Ook zou het ‘’de focus van scholen of de uitvoering van de Inspectie onder druk zetten’’.
Onderlinge chatberichten vrijgegeven
Onder ambtenaren was er groot ongenoegen over het gedrag van de opgestapte onderwijsminister. Ook nadat hij vorig najaar spijt had betuigd na publicaties in onder meer De Telegraaf, bleef zijn gedrag voor onvrede zorgen. Blijkt uit vrijgegeven chatberichten die openbaar zijn gemaakt op verzoek van meerdere media.
Zo klagen ambtenaren over ‘’Dennis zijn narrige en grillige gedrag’’, blijkt uit de stukken. ‘’Hij vindt het werken met D. wel heel zwaar en lastig en heeft aangegeven dat hij grenzen heeft’’, chatte een andere ambtenaar.
Ook was er onvrede over de hoge werkdruk onder de minister. ‘’Ik ben er echt stik chagrijnig van. Ben hele vrijdagavond met Dennis bezig, nu weer en morgen om kwart voor 9 weer’’, schreef een medewerker.
De voormalig minister voor Primair en Voortgezet onderwijs trad in juni af nadat er opnieuw meldingen binnenkwamen van grensoverschrijdend gedrag. De VVD’er gaf toe som ‘te scherp’ te zijn geweest. ‘’Ik heb me niet neergelegd als iemand zei dat iets niet kon. Ook als ze dat herhaaldelijk zeiden. Dan bleef ik duwen, soms op een te felle manier’’, schreef Wiersma in een verklaring.