NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Groot snackbar-onderzoek: hier moet je wonen voor de goedkoopste frikandel

Dit en meer over het snacksleven van de Nederlander

Heel Nederland snackt. Tenminste, iedereen is wel eens in een snackbar geweest. Maar hoe snackt Nederland precies? Die vraag wordt beantwoord door Het Grote Snackbar Onderzoek, uitgevoerd door Thuisbezorgd. De bezorgdienst onderzocht de 5000 snackbars die Nederland rijk is en kwam tot moddervette ontdekkingen.

Allereerst werd in het onderzoek het klassieke fiet-patat-vraagstuk in kaart gebracht. De uitkomst was niet verrassend: onder de rivieren werden gefrituurde aardappelreepjes op menukaarten aangeduid als "friet" en boven de rivieren vaker als "patat". 

Minder fifty fifty is hetzelfde vraagstuk voor de namen van snackbars (denk aan Friet van Piet of Ad Patat). Van alle snackbars met een woord voor gefrituurde aardappelreepjes in de naam, was dat woord in 88% van de gevallen "friet" of "frites". Overigens zijn veruit de populairste benamingen voor snackbars gerelateerd aan de locatie. Zo is "'t Hoekje" of "De Hoek" het meest populair. Ook "'t Centrum" komt veel voor.

Patatdag

Slechts een enkele snackerbek eet iedere dag uit de frituur. De meeste Nederlanders, met name gezinnen, hebben een vaste dag van de week voor patat. Dat is in bijna alle Nederlandse gemeenten in het weekend. Slechts een paar gemeenten hebben de patatdag niet op vrijdag, zaterdag of zondag:  Maasgouw (dinsdag), Scherpenzeel (woensdag) en Albrandswaard (donderdag).

Of het nu op dinsdag, donderdag of zaterdag is, waar moet je wonen om het meeste aanbod te hebben? Nou, in ieder geval niet in de gemeente Waddinxveen. Daar is met 0,03 snackbars per 1000 inwoners de snackbardichtheid het laagst. De meeste snackbars per inwoner vind je op Terschelling. Het Waddeneiland telt maar liefst 4,91 snackbars per 1000 inwoners. Het eiland heeft overigens maar een kleine 5000 inwoners, maar snacken kunnen ze!

Goedkoop

Wat niet kan ontbreken in de snack-analyse van het Nederlandse volk: wat de vette hap mag kosten. De onderzoekers gingen alle snackcorners van het land af en onderzochten de prijs die je betaalt voor een frikandel. De uitkomst: stedelingen zijn meer geld kwijt aan een stukje bruin fruit. Den Haag spant de kroon, met een gemiddelde €2,66 voor één frikandel. Kort daarop volgen Amsterdam (€2,64) en Rotterdam (€2,63).

De goedkoopste frikandellen vind je in Limburg! In Heerlen heb je al een gefrituurde vleesstaaf voor €1,82. In Sittard-Geleen is de gemiddelde prijs €1,98 en in Maastricht €2,00. Snackze!

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: