NieuwNieuws

Politiek

Rutte IV has fallen: geklapte asieldeal draait coalitie nek om

Hier scheiden de wegen van de partijen (voorlopig)

Kabinet Rutte IV is gevallen. Dat melden bronnen rondom het kabinet. De hoog opgelopen onenigheid tussen de coalitiepartijen over opvangcrisis, asiel en migratie heeft de regering de das om gedaan. Vanaf woensdagavond werd er op het ministerie van Algemene Zaken druk overlegd. Het kabinet deed verwoede pogingen de asielkwestie voor het zomerreces vlot te trekken.

Vrijdagavond kwam de kogel door de kerk. Het kabinet is officieel gestruikeld over de asieldeal. Eerder vandaag werd bekend dat premier Rutte op ramkoers lag met de vicepremiers van de andere partijen. De minister-president zou gisteravond al hebben gedreigd het kabinet te laten vallen

Reden voor de impasse was de wens van  de VVD om een strenger asielbeleid te gaan voeren. De liberalen wilden een systeem waarbij asielzoekers een permanente óf een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen krijgen. De partij wilde ook dat mensen met een tijdelijke vergunning geen recht krijgen op gezinshereniging. Dat laatste ging voor de ChristenUnie en D66 te ver.

Als vliegen op een pot stroop verzamelde het parlementaire journaille zich de afgelopen avonden voor de deur van het ministerie van Algemene Zaken. Het departement van premier Rutte. Daar kwam een groot deel van het kabinet bijeen om een reanimatiepoging op de coalitie te ondernemen. Maar tevergeefs, hier scheiden de wegen van de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie.

Asielcrisis

De afgelopen maanden zaten de coalitiepartijen meerdere dagen per week samen om tot een asieldeal te komen. De inzet: een pakket maatregelen om de asielinstroom en de opvangcrisis het hoofd te bieden. De verschillen waren groot. Naar verluidt stonden VVD en CDA lijnrecht tegenover D66 en de ChristenUnie. 

Waar de VVD en CDA inzetten op extra maatregelen om de asielinstroom het hoofd te bieden, zouden ChristenUnie en D66 zich daar binnenskamers tegen verzetten of zelfs versoepeling bepleiten. Voor de VVD was de zomerreces-deadline erg belangrijk. De premier beloofde eerder tijdens een partijbijeenkomst iets te doen aan de instroom en zei toe voor de zomer stappen te zetten. Dat is nu gebeurd. De partijen kwamen er niet uit, en om die reden is ertoe besloten het kabinet te laten vallen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: