Tanken nóg duurder en plastictaks: dit verandert er voor jouw portemonnee
Veel minpunten voor de portemonnee
Het leven wordt opnieuw een stukje duurder. Vanaf vandaag, 1 juli, komen er namelijk een hoop nieuwe wetten, regels en tarieven bij. Een aantal veranderingen zullen veel Nederlanders in de portemonnee raken. Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor jouw portemonnee op een rij.
1. De prijzen aan de pomp gaan vanaf vandaag flink omhoog. De historische accijnsverlaging, die het kabinet vorig jaar doorvoerde om de stijging van de energieprijzen te vergoeden, wordt vandaag voor de helft teruggedraaid. Daarnaast volgt er vandaag ook een inflatiecorrectie. Daardoor zal de benzineprijs met 14 cent stijgen en de prijs voor een liter diesel met 10 cent. Door de hogere brandstofprijzen tankten veel Nederlanders gisteren nog even een volle tank voor het weekend.
2. Vanaf vandaag ga je ook extra betalen voor wegwerpplastic. Ondernemers mogen wegwerpbekers met plastic niet meer gratis aanbieden. Als ondernemers niet met een creatieve oplossing komen, moeten klanten zelf iets meenemen om het eten in te doen. Bijvoorbeeld een pan uit de keukenkast.
3. De kinderbijslag beweegt mee met de inflatie, en wordt daarom verlaagd met zo’n 3 procent. Dat houdt in dat het kwartaalbedrag met maximaal zo’n 11 euro zal afnemen.
4. Ook zullen de meeste Nederlanders meer gaan betalen voor internet, TV en bellen. KPN en Ziggo verhogen namelijk hun tarieven. KPN verhoogt de prijzen met ruim 6 procent. Bij Ziggo gaat het om een prijsstijging van gemiddeld 8,5 procent. Volgens de telecomaanbieders zijn de prijsverhogingen nodig vanwege de hoge inflatie.
5. Toch nog iets positiefs voor de portemonnee: het wettelijk minimumloon stijgt met 3 procent. Van 1.935,40 naar 1.995,00 bruto per maand. Door de stijging van het minimumloon stijgen ook verschillende uitkeringen mee. Zo stijgen bijvoorbeeld de AOW en de WW mee met het minimumloon.