Vlissingen heeft tegen wil en dank slavernijmonument
'Crimineel om het niet te plaatsen'
Een groep Vlissingse burgers heeft het heft in eigen handen genomen. De gemeente stemde tegen een monument ter herdenking van de slavernij, dus besloten de inwoners zelf een monument te plaatsen.
Op de boulevard is een dag voor Keti Koti, de feestdag ter afschaffing van de slavernij, een kunstwerk geplaatst. De gemeente biedt morgen haar excuses aan voor de rol in het slavernijverleden van Vlissingen. Het moment voor de initiatiefnemers om het werk te plaatsen.
Vanochtend vroeg werd het monument tegen de muur bij de boulevard geplaatst. "Dus als je hem niet wil zien, hoef je hem ook niet te zien", zegt kunstenaar Zeus Hoenderop tegen NOS. Zijn werk is een gouden kom op een zilverkleurige pilaar. Daaronder zit een scheepsketting, een verwijzing naar de slaven die geketend waren. "Maar ook de schakels die ons allemaal verbinden."
Het kunstwerk staat officieel illegaal aan de boulevard. De initiatiefnemers denken daar anders over: "Illegaal? Het is crimineel om hem niet te plaatsen, om na 150 jaar nog steeds niet klaar te zijn om een monument neer te zetten en het erover te hebben. Dan eer je niet de mensen."