Kabinet wil 'derde helft' aan banden leggen: alcoholverbod in sportkantine
'Accijns op dranken verdubbeld'
Het kabinet werkt aan plannen om alcoholgebruik onder de Nederlandse bevolking te verminderen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid broedt op een groslijst met beperkende maatregelen die uitvoering van het preventieakkoord moet bewerkstelligen. Met dat akkoord moeten het rook- en drinkgedrag en het overgewicht van de Nederlander worden tegengegaan.
De maatregelen waarover wordt gesproken zijn fors te noemen. Het kabinet denkt onder meer aan een verbod op wijnen en speciaalbieren in de supermarkt, een minimumprijs voor alcoholische dranken, een accijnsverdubbeling en zelfs een verbod op het schenken van alcohol in de sportkantine. Zo wil het kabinet dus een einde maken aan de 'derde helft' van menig amateurteam.
Betuttellijst
Haagse bronnen melden aan Dagblad van het Noorden dat de groslijst van de staatssecretaris intern veel stof doet opwaaien. Er zou gesproken worden van "Maartens betuttellijst". De maatregelen op de lijst worden "onzalig" genoemd en te weinig gericht op de echt problematische drinkers.
Het is niet voor het eerst dat Den Haag weinig enthousiasme toont voor preventie-plannen van Van Ooijen. Eerder wilde de CDA-politicus al de prijs van een pakje sigaretten met 'reuzenstappen' verhogen, naar Australisch voorbeeld. Een pakje zou in 2040 maar liefst 47 euro gaan kosten. De plannen kwamen niet door de Tweede Kamer.
Het kabinet sprak in het coalitieakkoord af dat de voornemens van het vorige kabinet om het preventieakkoord aan te houden worden doorgezet. De ambitie is om onder andere het alcoholgebruik onder zwangere vrouwen te verminderen en het verlagen van het aantal 18-jarigen dat al drinkt.
De plannen van de staatssecretaris worden "hopelijk" na de zomer gepresenteerd.