Mentale gezondheid tieners lijdt onder klimaatcrisis en weinig toekomstperspectief
Vele crises vreten aan de jeugd
De mentale gezondheid van tieners lijkt het afgelopen jaar te zijn verslechterd. Dat blijkt uit onderzoek van Trimbos en de Universiteit Utrecht. De mentale dip onder jongeren werden vorig jaar deels veroorzaakt door de corona-lockdowns, maar ook nu die in het verleden liggen blijft het achteruit gaan.
Hoofdoorzaak volgens het onderzoek: gebrek aan toekomstperspectief. Hiermee worden onder andere de vele crises waarin Nederland verkeert bedoeld. Jongeren maken zich het meest zorgen over de wonigcrisis, de energiecrisis en de klimaatcrisis.
Met name meisjes lijken last te hebben van een verslechterde mentale gezondheid. Bijna de helft van de tienermeisjes zegt last te hebben van aandachtsproblemen, terwijl dit vorig jaar nog voor 42 procent gold. Eerder werd al bekend dat zelfvergiftiging onder meisjes tussen de 13 en 17 jaar oud afgelopen jaar is verdubbeld. Onder alle jongeren steeg het percentage dat kampt met serieuze suïcidale gedachten van 9 naar 17 procent.
Cijfer
Ondanks de groei in het aantal jongeren met mentale klachten, geven jongens hun leven nog een overtuigende voldoende. Het cijfer daalde onder jongens wel van een 7,8 naar een 7,5. Meisjes zeggen hun leven te beoordelen met een 6,7. De daling voor hen is iets forser, in 2017 gaven ze het leven nog een 7,3.