Cijfers: ruim een derde meer aangiftes tegen COA-bewoners
Bezetting groeide met vergelijkbare cijfers
Het aantal aangiftes tegen azc-bewoners is vorig jaar met meer dan een derde toegenomen. De politie nam 5700 aangiftes op tegen mensen die in een asielzoekerscentrum of andere COA-locatie woonden. Dat zijn er zo'n 1700 meer dan in 2021, een toename van 38 procent. In totaal gaat het om 2300 individuele verdachten.
De stijging komt overeen met de opvanggroei. Vorig jaar ving het COA 83.000 individuele vluchtelingen op. In de azc's en andere COA-locaties was de bezetting gemiddeld 40 procent hoger dan het jaar ervoor. Van de vreemdelingen is in totaal 3 procent verdachte (geweest) bij een misdrijf.
Onderzoek
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat de cijfers maandag naar buiten bracht, stelt dat de 3 procent verdachte COA-bewoners een klein deel is. Doordat er in de opvangcentra vooral jonge mannen zitten, ligt dit percentage hoger dan onder de rest van de bevolking. Ook onder Nederlandse jonge mannen liggen de misdaadcijfers hoger, concludeert het kenniscentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Er werden vorig jaar 8700 incidenten vastgesteld door het COA waarbij suïcidedreiging, zelfdestructieve acties, agressie en geweld een rol speelden. Ook een toename van 42 procent ten opzichte van 2021. 7 procent van de COA-bewoners raakte betrokken bij een incident. Onder alleenstaande minderjarige vreemdelingen en op de handhaving en toezichtlocaties komen wel 'relatief meer incidenten voor', stelt het WODC vast.
Het leeuwendeel van de betrokkenen is man, bijna 90 procent. Het gaat hier met name om Marokkaanse (27%), Algerijnse (27%) en Nigeriaanse (16%) jonge mannen. Ook de verdachten van misdrijven zijn vooral jonge mannen tussen de 18 en 39 jaar. Bij de misdrijven zijn Algerijnse verdachten met 44 procent oververtegenwoordigd. Andere veelvoorkomende nationaliteiten zijn de Marokkaanse (33%) en Tunesische (31%).