NieuwNieuws

Algemeen

Wagner keert zich tegen Poetin: troepen bezetten militaire basis Rostov

‘We zullen snel een nieuwe president hebben’ 

Het Russische huurlingenleger Wagner, dat aan de kant van Poetin meevocht in Oekraïne, heeft zich tegen Rusland gekeerd. Dit gebeurde na een vermeende Russische aanval op troepen van Wagner-leider Yevgeny Prigozhin. De Wagner-leider is na zijn bewering officieel aangeklaagd voor muiterij. Het hoofdkantoor van het huurlingenleger in Moskou is volgens onbevestigde berichten binnengevallen. 

Rostov en Voronez onder vuur

Prigozhin is uit op wraak en keert zich tegen de Russische legerleiding. Vrijdagavond trok een karavaan Wagner-troepen het Russische binnenland in. Een militair hoofdkwartier in de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don is omsingeld door Wagner, blijkt uit beelden van vannacht op sociale media. Wagner-baas Prigozhin heeft in een video vanuit de havenstad gezegd dat zijn troepen zullen optrekken naar Moskou, tenzij de Russische legerleiding ‘’naar hen komt’’. 

Volgens Britse inlichtingen trekken Wagner-eenheden nu richting het noorden, richting de stad Voronez. Volgens de inlichtingenupdate doen de troepen dat ‘’vrijwel zeker met de bedoeling om Moskou te bereiken’’.

-Update 11:25: President Poetin heeft in een televisietoespraak de Wagner-acties ‘’een dolkstoot in de rug’’ genoemd. ‘’De daders zullen worden gestraft. Als president van dit land zal ik alles doen om Rusland te verdedigen. Degenen die deze misdaden begaan zijn de verraders van ons land.’’ 

-Update 11:30: Op sociale media circuleren beelden van een neergehaalde helikopter, die mogelijk door Wagner-eenheden is neergehaald. Volgens Wagner-baas Prigozhin zou de helikopter het vuur hebben geopend op een colonne burgers. Ook duiken er op sociale media beelden op van een Russisch transport vliegtuig, dat in de Voronez-regio zou zijn neergehaald. 

-Update 12:01: Poetin heeft Aleksandr Loekasjenko, de president van Belarus, geïnformeerd over de situatie, melden Russische staatsmedia. Het is onbekend of Loekasjenko hem te hulp gaat schieten. De twee zouden met elkaar hebben gebeld. 

-Update 12:12: Op het Telegram-kanaal van Wagner is een audiobericht van Prigozhin geplaatst, schrijft de BBC. In het bericht zegt de Wagner-baas dat er geen sprake is van muiterij of verraad. ''Wij zijn patriotten van het moederland. We hebben gevochten en dat blijven we doen. Niemand kan ons ertoe zetten om schuld te bekennen. Ook niet de president of de veiligheidsdiensten. We willen niet langer dat Rusland te maken heeft met corruptie. leugens en bureaucratie'', zegt Prigozhin. 

-Update 13:00: De Tsjetsjeense leider Kadyrov steunt president Poetin. Tsjetsjeense troepen staan klaar om de situatie in Rusland te stabiliseren, zegt Kadyrov. Volgens de Tsjetjeense leider zijn troepen onderweg naar de ''conflictzones'', en zullen ze alles doen om Rusland te steunen. 

De Oekraïense president Zelensky heeft uitgebreid gereageerd op de onrust in Rusland. Dat deed hij met de onderstaande tweet. 

Dit liveblog gaat verder onder de tweet.


Onbevestigde berichten spreken van ‘capitulerende Russen’

Op sociale media gaan onbevestigde berichten rond over Russische troepen die zich massaal zouden overgeven aan Wagner. Zo gaan er foto’s rond van tientallen Russische militairen in Voronez en Rostov, twee Russische steden die op dit moment zwaar onder vuur liggen. De militairen staan in een rij gestationeerd, zonder enig militair materieel. Of de Russische troepen zullen meevechten met Wagner, of daartoe worden gedwongen, is onbekend. 

Dit liveblog gaat verder onder de foto.

-Update 13:50: Privévliegtuigen vertrekken massaal vanaf Moskouse luchthavens, blijkt uit vliegdata van Fligthradar24. De meeste privéjets vertrekken naar de favoriete bestemming van de Russische elite: Turkije. Het land is populair onder rijke Russen omdat het een van de enige landen is die nog vluchten uit Rusland accepteert. 

-Update 14:00: Volgens onafhankelijke Russische media is er een opstand uitgebroken in een van de Moskouse gevangenissen. In het verleden ronselde Wagner geregeld Russische gevangenen voor het slagveld in Oekraïne. Het werd een van de belangrijkste methodes van het huurlingenleger om aan manschappen te komen. Of de opstand verband houdt met de Wagner-aanval is vooralsnog onbekend. 

Moskou treft voorbereidingen om stad te verdedigen, ‘Poetin gevlucht uit Moskou'

In de Russische hoofdstad Moskou worden voorbereidingen getroffen om de stad te verdedigen tegen de Wagner-groep. Op Twitter gaat een video rond waarop vrachtwagens vol zand te zien zijn die voor alle ingangen van de stad worden gezet. Ook zouden er loopgraven worden gegraven. 

Ook druppelen er op sociale media berichten binnen dat de Russische president Poetin Moskou zou hebben verlaten. Die berichten zijn gebaseerd op vliegdata van FlightRadar24, een website waarop je vliegreizen live kan volgen. Op de site is een vlucht van Moskou naar Sint-Petersburg gevolgd. Volgens onder meer The Moscow Times zit Poetin in dat vliegtuig. Het Kremlin ontkent de geruchten. 

Zie onderstaand twee afbeeldingen. Het liveblog gaat verder onder de foto’s. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: