Telecom-ministers verzetten zich tegen internettaks voor grootverbruikers
Achttien EU-lidstaten zijn tegen
Als het aan de meerderheid van de EU-lidstaten ligt, gaan grootverbruikers gaan heffing betalen op dataverkeer. Dit weekend lag bij een topoverleg het plan op tafel om techreuzen als Google, Netflix en Meta (Facebook) te gaan belasten. Dan zouden de bedrijven moeten gaan betalen voor de enorme hoeveelheid internetverkeer die ze faciliteren. Dat omstreden plan lijkt nu van de baan, achttien Europese lidstaten verzetten zich tegen het voorstel.
Nederland gaf eerder al duidelijk aan zich stevig te verzetten tegen de plannen. In een nota die door Reuters werd ingezien, schreef het kabinet: ''In tegenstelling tot hardnekkige beweringen, zijn de grote telecombedrijven in het verleden niet geconfronteerd met hogere netwerkkosten door de sterke groei van het internetverkeer.'' Het is dus een probleem dat niet bestaat, meent de regering.
Bezwaren
Ook bij 17 andere landen kon de voorgestelde heffing rekenen op flinke kritiek. De telecom-ministers van de EU-landen kwamen dit weekend samen in Luxemburg, onder toeziend oog van Eurocommissaris Thierry Breton. Ook zijn volgens sommige telecom-ministers de effecten van een netwerktaks niet goed in kaart gebracht. Wat betekent het voor de consument? Daarbij botst het plan met de netneutraliteit die de EU betracht, Brussel wil geen onderscheid tussen soorten dataverkeer.
Duitsland, België, Ierland, Oostenrijk en Denemarken hebben hun twijfels bij het plan. Frankrijk, Italië, Griekenland en Hongarije willen de internettaks wel invoeren, meldt Bright. De Eurocommissaris neemt later deze maand een beslissing over de vervolgstappen.