Jonge Belgen de straat op, eisen hogere straffen voor dodelijke ontgroening
Reuzegom-rel houdt België in zijn greep
In Gent, Brussel en Leuven zijn zo'n 200 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen straffen die leden van studentencorps Reuzegom kregen voor betrokkenheid bij de dood van een student. De 20-jarige Sanda Dia overleed aan de gevolgen van een extreem meerdaags ontgroeningsritueel. De betrokken leden van Reuzegom kregen taakstraffen en boetes van enkele honderden euro's. Dat is te weinig, vinden de demonstranten. Velen van hen beweren dat de jonge mannen de hand boven het hoofd wordt gehouden vanwege hun invloedrijke ouders. De groep demonstranten bestaat hoofdzakelijk uit jongeren.
Sanda Dia onderging in 2018 de zogeheten "doop", het ontgroeningsritueel van de Leuvense studentenvereniging. De Reuzegommers hadden voorafgaand aan het ritueel tegen elkaar gezegd dat ze het extremer dan ooit wilden doen. Dat gebeurde ook.
De doop
Op de eerste dag werd Sanda samen met een handvol andere studenten onder meer dronken gevoerd, ondergeplast en seksueel uitgebuit. Ook moesten de aspirant-leden uitwerpselen eten en een fles gin leegdrinken. In het huis waar ze die avond sliepen, was de kraan afgeplakt. Als ze water zouden drinken, zouden ze geen lid mogen worden. De volgende dag werden de studenten meegenomen naar een blokhut buiten de stad. Daar moesten ze in een kuil zitten, werden ze wederom ondergeplast en moesten ze extreme eetproeven doen. Ze kregen onder andere de opdracht een levende muis in een blender doen en op te eten, en een levende goudvis in te slikken en weer levend uit te kotsen. Als dat laatste niet lukte, moesten ze visolie drinken. Sanda dronk in totaal een halve liter visolie, een dodelijke hoeveelheid. Toen alarm werd geslagen door de 'doopmeesters' was Sanda mogelijk al twee uur bewusteloos.
Namen
Sinds de uitspraak in de Reuzegom-zaak heerst er veel discussie over de mate waarin de leden van Reuzegom bestraft zijn. Ook dat alle verdachten in de zaak anonimiteit gegund werd, stoot veel mensen tegen het zere been. Recent werden op verschillende plekken in Leuven de namen van verdachten met graffiti op daken en muren gekalkt. "
De rel ontstond nadat Acid, een Belgische YouTuber met honderdduizenden abonnees, een video maakte waarin de namen van de Reuzegommers genoemd werden. Ook Acid beklaagde zich over de "veel te lage" straffen die de mannen kregen.
De komende weken zijn op veel plekken in België demonstraties aangekondigd.