Mosselen blijken stofzuigers van de oceaan

Eten graag microplastics
Er lijkt een nieuw wapen te zijn in de strijd tegen microplastics in de zee. Het wapen in kwestie ligt al in de zee. Mosselen blijken microplastics graag op te smikkelen en dat is goed nieuws voor onze zoute wateren.
Mosselen eten de microplastics op en scheiden ze vervolgens weer uit via hun poep. Poep van mosselen is volgens wetenschappers een stuk makkelijker op te ruimen dan de microplastics die worden verorberd door de schelpdieren. "De mosselen zetten als het ware het afval buiten zodat we het kunnen verzamelen", laten wetenschappers weten volgens NU.nl.
Voor het onderzoek werden blauwe mosselen in een tank gezet. De tank werd gevuld met water vol microplastics. Twee derde van het plastic werd opgesmikkeld door de mosselen en vervolgens uitgescheiden via poep. Mosselen kunnen op deze manier de oceanen een stuk schoner maken. Daarvoor zijn per baai zo'n twee miljoen mosselen nodig.
Wel moeten wetenschappers nog een goede manier vinden om de mosselpoep op te ruimen. Hoewel het makkelijker is dan microplastics filteren, blijft het nog even een uitdaging.
In de oceanen zweven triljoenen kleine plastic deeltjes. Deze deeltjes zijn zo klein, dat mensen ze bijna niet uit de zee kunnen halen. Vissen die de deeltjes binnenkrijgen, sterven. Daardoor gaat de vispopulatie drastisch achteruit.