Tweede Kamer houdt niet goed in de gaten wat kabinet allemaal uitgeeft

2,6 miljard euro gespendeerd zonder Kamervraag, debat of stemming
De Tweede Kamer klaagt vaak over gebrekkige informatievoorziening door het kabinet, maar vraagt zelf niet altijd om inspraak in het regeringsbeleid. Vorig jaar gaf het kabinet 2,59 miljard euro uit zonder dat de Kamer om enige vorm van bemoeienis vroeg. Dat blijkt uit een inventarisatie van het begrotingsbeleid door de Volkskrant. De krant ontdekte twee weken geleden al dat het kabinet zelf In 2022 zonder toestemming 21 miljard euro heeft gespendeerd, maar het parlement zit zelf dus ook niet op te letten.
Tweede Kamer laat controletaak liggen
In 2022 stelden ministeries de begroting 51 keer incidenteel bij vanwege buitengewone situaties. Het begroten van tussentijdse extra uitgaven gebeurt, tenzij het volgens het kabinet om een noodsituatie gaat, met een wetsvoorstel. Wanneer zo’n voorstel bij de Tweede Kamer binnenkomt, neemt een Kamercommissie dit normaal gesproken in behandeling. Dit kan door de minister schriftelijk te bevragen, het wetsvoorstel in in een debat te bespreken, en het daarna in stemming te brengen of het als hamerstuk af te doen.
Dat schiet er in de praktijk nogal eens bij in. In 2022 is er 41,8 miljard euro extra uitgegeven. Voor 2,59 miljard hiervan heeft de Tweede Kamer geen enkele vorm van inspraak geboden. Het ging vooral om incidentele bijstellingen door de ministeries van Onderwijs (OCW) en Defensie. Ook de Eerste Kamer deed de wetsvoorstellen af als hamerstuk.