Sabotage zonnepanelen dreigt
Installaties eenvoudig te hacken
Miljoenen zonnepaneelinstallaties in Nederland zijn kwetsbaar voor sabotage. Veel zonne-energieomvormers zijn door een slechte cybersecurity makkelijk te hacken. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) luidt daarover de noodklok. "De slechte cyberveiligheid van zonnepaneelinstallaties kan nu al (enorme) schade aanrichten. Denk aan het scenario dat een groot deel van de zonnepaneelinstallaties in één keer wordt uitgeschakeld door een hack", waarschuwt de waakhond.
Geen enkele omvormer voldoet aan de norm
De RDI startte in 2021 een onderzoek om te kijken of de omvormers van zonnepaneelinstallaties wel voldoen aan de wettelijke eisen. Dat onderzoek richtte zich zowel op de mogelijkheid dat ze storing op andere toepassingen veroorzaken, als op de cyberveiligheid. Daarvoor werden negen omvormers onderzocht. De resultaten op gebied van cyberveiligheid laten een teleurstellend beeld zien: geen enkele van de negen onderzochte omvormers voldoet aan de norm. Ze zijn daardoor eenvoudig te hacken, van afstand uit te schakelen of in te zetten voor DDoS-aanvallen. Ook kunnen er via de omvormers persoons- en gebruiksgegevens worden gestolen.
Zelfs lucht- en scheepvaart in het geding
Het onderzoek laat bovendien zien dat geen enkele onderzochte omvormer aan alle eisen voldoet. Alledaagse toepassingen, zoals radio of draadloze tags om deuren te openen, kunnen er last van hebben en mogelijk minder goed of niet functioneren. Zelfs de lucht- en scheepvaart kan er hinder van ondervinden.