NieuwNieuws

Tech & Crypto

Nintendo krijgt PC-gamers op de knieën: software voor Wii-spellen geweerd van Steam

Spelen van oude Wii- en GameCube-spellen op PC was bijna nóg makkelijker

Oude Nintendo Wii en GameCube games spelen zonder daarvoor de console te bezitten. Dankzij computerprogramma Dolphin is dat al sinds jaar en dag een eitje, maar het had binnenkort nóg makkelijker moeten worden. Bijna was de zogenaamde emulatiesoftware toegelaten tot spellenplatform Steam. Nu krijgt Nintendo toch haar zin. De bekende Japanse spellenboer heeft Steam's uitgever Valve met een sommatiebrief op de knieën gekregen.

Op basis van auteursrechtwetgeving stelt Nintendo dat Steam het intellectuele eigendomsrecht schendt. Door zich te beroepen op de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), eist de Japanse uitgever dat Dolphin uit de Steam-store wordt geweerd. Valve geeft toe en heeft de pagina van de emulatiesoftware verwijderd. De ontwikkelaars van Dolphin houden hoop. Zij stellen dat de release tot onbepaalde tijd is uitgesteld en onderzoeken hoe ze deze als nog voor elkaar kunnen boksen. 

Om oude spellen in de beoogde Steam-versie van Dolphin te kunnen spelen, moet je de originele game zelf legaal in bezit hebben.

Wat is Dolphin, en wat doet het?

Dolphin geeft je de mogelijkheid om de spelcomputers op Windows en Mac na te bootsen en daarmee oude games in hoge resolutie op PC te spelen. Door de consoles te emuleren, zoals dat heet. Met toelating tot de gigantische softwarebibliotheek van Steam moest het programma in een keer een stuk bekender en toegankelijker worden. Op Steam kun je allerlei games aanschaffen en vanuit de software opstarten. Het platform van uitgever Valve (bekend van o.a. Portal, Half-Life en Team Fortress 2) bedient dagelijks zo'n 62 miljoen gebruikers.

Nintendo bang voor piraterij

Dat de emulatiesoftware Dolphin al jarenlang vrij toegankelijk is, betekent niet dat Nintendo daar blij mee is. Officieel is het  programma bedoeld is om spellen die je al bezit op de computer te kunnen spelen. In de praktijk wordt het vooral gebruikt om illegale kopieën te kunnen afdraaien. De Japanse game-uitgever vreest daardoor dat als de software toegankelijker wordt, meer spelers deze gaan misbruiken om kosteloos oude games te spelen. 

Spellen als Super Mario Sunshine (GameCube), Mario Kart WII en The Legend of Zelda Skyward Sword (WII), worden nauwelijks nog nieuw verkocht. De uitgever heeft vrijwel geen directe inkomstendelving, zou je denken. Toch zit het Nintendo niet lekker, want veel van die populaire oude games worden in verschillende vormen opnieuw uitgegeven voor de Nintendo Switch. De Japanse spellenboer is daarom bang dat spelers de oude titels gaan downloaden, in plaats deze voor de hoofdprijs op de Switch te kopen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: