Beveiliging zwaarste wapens Nederlands leger zo lek als een mandje
'Militairen wezen indringers de weg'
Onderzoekers van de Algemene Rekenkamer zijn erin geslaagd om meermaals door de beveiliging van de zwaarste wapens van het Nederlandse leger heen te komen. Volgens een onderzoek van de Rekenkamer is de beveiliging van het leger niet op orde. Bespieders konden moeiteloos inbreken bij een militaire basis en daar in de buurt komen van nieuwe F35's, staatsgeheime informatie en militaire apparatuur.
De Rekenkamer meldt dat ook de beveiliging van helikopters, gevechtsvoertuigen, marineschepen en handwapens 'ondermaats' is. De lekke beveiliging wordt volgens de onderzoekers vooral veroorzaakt door verouderde camera-apparatuur en niet-geschikte gebouwen.
Geen alarm
Een deel van het onderzoek berustte op pogingen om daadwerkelijk in te breken bij militaire locaties. Dat ging veel makkelijker dan verwacht en gehoopt werd. Door een elektrische toegangspoort die lang open stond, konden bespieders naar binnen glippen. Vervolgens kwamen ze zonder dat een alarm klonk bij een 'zwaar beveiligd' object. Dergelijke ervaringen zijn niet zeldzaam geweest voor de onderzoekers.
Verschillende keren werden bespieders wel gezien door militairen maar werd er vervolgens geen alarm geslagen. Ook hielpen sommige medewerkers van Defensie door de indringers de weg te wijzen naar zwaar beveiligde wapens. De Rekenkamer schrijft ook dat er in gevallen waar wel alarm werd geslagen en de bespieders betrapt werden, er goed werd ingegrepen door de militairen.
De Rekenkamer maakt zich ernstige zorgen over de beveiliging bij Defensie. Er wordt wel degelijk gewerkt aan het oplossen van de problemen rond de infrastructuur. Naar verwachting zal de beveiliging van de oude gebouwen in 2027 op orde zijn.