NieuwNieuws

Politiek

Turkse presidentsrace krijgt tweede ronde, Erdogan heeft de beste papieren

Zittend president staat er met 49,51 procent het beste voor

In Turkije heerste gisteravond verwarring over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens de staatsmedia ging huidig president Erdogan overtuigend aan kop, maar de oppositie beweerde op hun beurt dat de verschillen een stuk kleiner waren. Inmiddels is duidelijk dat huidige president niet genoeg stemmen heeft gekregen voor een tellende meerderheid.

(Bijgewerkt maandag 9.00 uur) Op dit moment is vooralsnog zo'n 98 procent van de stemmen geteld. Volgens de laatste aantallen komt president Erdogan een handjevol stemmen tekort voor een absolute meerderheid. De in 2014 aangetreden president schommelt naar verluidt rond de 49.35% van de stemmen. Meldt CNN.

(Bijgewerkt maandag 15.00 uur) Hoewel Erdogan er het beste voor staat, is een tweede ronde onvermijdelijk. Met 49,51 procent van de stemmen heeft de zittend president niet de meerderheid van het volk achter zich gekregen. Hij staat er van alle kandidaten wel nog steeds het beste voor. Gevolgd door oppositieleider Kilicdaroglu met 44,88 procent van de stemmen. Meldt AP. Van de Nederlanders met een Turks paspoort die mochten stemmen koos twee derde voor Erdogan. Over twee weken gaat Turkije opnieuw naar de stembus.

Tweede stemronde

 Als de uitslag ook onder de 50 procent blijft steken, betekent dit dat er een tweede verkiezingsronde volgt. Zowel regeringspartij AKP als oppositiepartij CHP bevestigen aan persbureau Reuters dat het aannemelijk is dat de meerderheid van Erdogan ook in de einduitslag niet hoger zal zijn dan 50 procent. 

Erdogan en de leider van de oppositiepartij maakten vannacht beiden kort hun opwachting. De president sprak vanaf het partijkantoor in Ankara de aanhangers van de AKP toe. Daarbij sprak hij van het 'feest van de democratie' en zei Erdogan een tweede ronde te accepteren. Dat schrijft de NOS. Zonder de overwinning op te eisen, benadrukte hij wel dat zijn resultaat beter was dan dat van de oppositie.

Oppositie

Oppositieleider Kilicdaroglu vroeg zijn aanhangers het tellen te controleren door tot het einde bij de stembureaus te blijven. Ook hij kondigde aan een tweede stemronde te accepteren. Hoewel Erdogan op kop lijkt te gaan, beweren enkele oppositiepartijen dat zijn voornaamste tegenstander Kilicdaroglu de leiding neemt. Die beweringen zijn gebaseerd op calculaties van observanten bij stembureaus. 

Het tellen van de stemmen zal naar verwachting tot in de loop van de ochtend duren. Een van de redenen dat de huidige tussenstanden een vertekend beeld geven volgens de oppositie, is dat veel uitslagen bij stembureaus waar Erdogan als verliezer wordt aangemerkt bij de rechter worden aangevochten door Erdogans AKP. Tot de rechter een oordeel over die zaken heeft geveld, worden de stemmen niet meegeteld in de officiële uitslag.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: