Forse groei in aanvragen transgenderzorg, een derde aanvragers minderjarig
Duidelijke reden voor groei ontbreekt
Het aantal mensen dat op een wachtlijst staat voor transgenderzorg is de afgelopen drie jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week verscheen. Het aantal mensen dat transgenderzorg aanvroeg is tussen oktober 2019 en juli 2022 gestegen van 2820 naar 8630. Het onderzoek stelt dat er geen duidelijke verklaring is voor die groei.
Het aantal plekken waar transgenderzorg wordt aangeboden is in dezelfde periode verdubbeld. Toch is de wachttijd voor gender-georiënteerde zorg niet verminderd. Zo'n 6900 mensen wachten op dit moment op een intake en de gemiddelde wachttijd voor transzorg bedraagt zo'n twee jaar. Van de aanvragers is naar schatting een derde jonger dan 18 jaar. Ruim de helft van die mensen is (biologisch) vrouw.
Zichtbaarheid
Er bestaan geen data over het aantal daadwerkelijke transpersonen in Nederland, hoewel het aantal op dit moment op 180.000 wordt geschat. Een van de verklaringen voor de groei van het aantal mensen dat vermoedt transgender te zijn, is de verbeterde zichtbaarheid van transpersonen in films, series en andere media. Het verdwijnen van het taboe op genderproblematiek kan ervoor zorgen dat meer mensen zich vrij voelen deze gevoelens te uiten. Tegelijkertijd is in conservatieve kringen de houding tegenover transpersonen verhard, stelt het onderzoek. De focus ligt hierbij vooral op transzorg voor kinderen.
In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dat de betrokken partijen, waaronder het ministerie, zich moeten inzetten voor het verbeteren van de toegankelijkheid van transgenderzorg. Daarnaast moet volgens Kuipers de maatschappelijke acceptatie van transpersonen worden verbeterd.