Ongehoord Nederland moet van de buis, vindt de NPO
'Breekt stelselmatig Journalistieke Code en wil niet samenwerken'
De licentie van Ongehoord Nederland wordt zo snel mogelijk ingetrokken, als het aan de NPO ligt tenminste. De omroepstichting vraagt media-staatssecretaris Gunay Uslu formeel de erkenning van de omroep af te pakken. Met een derde sanctie die ON! opgelegd heeft gekregen en het stelselmatig breken van de Journalistieke Code van de NPO vindt de omroepvereniging het welletjes.
Door het gedrag van ON! kan de NPO naar eigen zeggen 'niet meer volledig aan haar wettelijke taak voldoen', stelt de Raad van Bestuur. De omroep toont volgens de NPO nauwelijks bereidheid tot samenwerking en breekt om de haverklap de Journalistieke Code van de NPO. ''Het verspreiden van onjuiste informatie op de publieke omroep en gebrekkige onafhankelijkheid en objectiviteit tasten het vertrouwen van het publiek in de publieke omroep als geheel aan.''
Derde sanctie
Ook mag Ongehoord Nederland mag weer de knip trekken. Het zendstation van Arnold Karskens krijgt alweer een boete opgelegd vanuit de NPO. Het gaat om een bedrag van 132.000 euro, stelt Karskens zelf in een wervingsvideo voor leden en donateurs. De 'enige oppositie-omroep van Hilversum' zoals Karskens zijn omroep in de video noemt wordt voor de derde keer beboet.
Karskens noemt de sanctie 'belachelijk'. ''Want we hebben geen enkele wet overtreden.'' De Ombudsman toetst de werkwijze van omroepen aan de Journalistieke Code van de NPO. Hoewel er geen wettelijke eisen zijn aan de werkwijze als journalist, kan de NPO deze code handhaven omdat omroepen daar bij toetreding mee akkoord gaan.
Ongehoord Nederland hoeft de boete zelf niet over te boeken, deze wordt ingehouden op de 3,6 miljoen subsidie die de omroep jaarlijks krijgt. In totaal kreeg ON! vorig jaar voor 140.000 euro aan sancties opgelegd. In juli vorig jaar leidde een rapport van de Ombudsman tot een sanctie. In het rapport werd geoordeeld dat ON! opzettelijk onjuiste informatie had verspreid.