FTM: 'Een vierde BBB-Statenleden is BBBoer, belangenverstrengeling op de loer'

Helft van BBBoeren heeft BBBoerderij vlakbij BBBeschermde natuur
Meer dan een kwart van de in de Provinciale Staten verkozen BBB'ers is zelf boer. Van de boerderijen die direct zijn gelinkt aan de BBB-boeren, ligt de helft vlakbij een natuurgebied. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money. Opmerkelijk, omdat diezelfde Statenleden moeten gaan oordelen over de stikstofwetgeving. Belangenverstrengeling ligt op de loer, stellen experts.
Follow The Money onderzocht de 137 BBB-Statenleden die op 15 maart zijn verkozen. Daarvan zijn er 35 zelf boer en hebben 19 directe naasten met een boerderij. Die 54 Statenkandidaten zijn samen betrokken bij 62 boerenbedrijven, waarvan er 34 op minder dan 5 kilometer van een Natura2000 gebied liggen.
Hoewel het niet ongebruikelijk is dat Statenleden vertegenwoordiger zijn voor een sector waar ze zelf in werken, is het eigenbelang in dit geval ongewoon groot. De BBB-boeren mogen namelijk zelf gaan meebeslissen over de (gedwongen) uitkoop van henzelf en partijgenoten. 'Voor hen persoonlijk staat er nogal wat op het spel. Belangenverstrengeling ligt op de loer.', is de conclusie van FTM.
Belangenverstrengeling
Die zorg wordt gedeeld door onder meer hoogleraar decentrale overheden, Geerten Boogaard. ''In de Provinciewet staat dat Statenleden zich moeten onthouden van beraadslagingen en stemmingen als het gaat om ‘een aangelegenheid die hen rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat,’' zegt hij. Wel mogen ze meebeslissen over bijvoorbeeld gedwongen uitkoop. ''Ook als dat indirect gevolgen voor hun eigen bedrijf heeft.''
BBB-campagneleider Henk Vermeer reageert tegenover FTM dat 'de partij Statenleden heeft opgeroepen ‘integer’ met dit soort kwesties om te gaan. ‘Zodra het gaat om een deelgebied waarbij het Statenlid een persoonlijk belang heeft (...) zal hij of zij zich dus moeten onthouden van zowel besprekingen als stemmingen,’ zegt hij. ‘Dat geldt niet alleen voor stikstof maar voor elk onderwerp, waaronder bijvoorbeeld bouw, energie, luchtvaart, infrastructuur, recreatie en media.’