China-correspondent Volkskrant geïntimideerd en bedreigd

Meerdere valse bommeldingen bij de Chinese ambassade
Volkskrant-journalist Marije Vlaskamp is het afgelopen najaar ernstig geïntimideerd en bedreigd. Onder haar naam werden valse bommeldingen gedaan bij onder meer de Chinese ambassade in Den Haag. Via Telegram werd van Vlaskamp geëist dat zij een kritisch artikel over China offline zou halen, schrijft de krant.
Vlaskamp was achttien jaar actief als China-correspondent voor de krant, van 2001 tot 2019. Sinds haar terugkeer is ze actief op de buitenlandredactie van de Volkskrant.
'Alice'
Voor een artikel had de oud-correspondent contact met Wang Jingyu, een Chinese activist. Wang verblijft sinds een aantal jaar in Nederland, omdat hij in China in de problemen was gekomen door zijn kritische houding.
Vlaskamp en Wang kregen afgelopen najaar intimiderende berichten via Telegram, van ene ‘Alice’. Ook werden er kamers geboekt in een hotel in de buurt van het Binnenhof in Den Haag, op naam van Vlaskamp en Wang. Een dag later werd er onder hun naam een bommelding gedaan bij de Chinese ambassade in Den Haag. De omgeving van de ambassade werd urenlang afgezet, waaronder het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte.
Eisenpakket
Ook ontvang Wang via Telegram een eisenpakket, schrijft Vlaskamp in een reconstructie. Daarin staat dat de activist moet stoppen met interviews geven en zijn Twitteraccount moet sluiten. Op aandringen van de politie heeft Vlaskamp na dit incident het contact met Wang beperkt, sinds die tijd zijn er geen nieuwe incidenten geweest.
"Hiermee wordt onze verslaggeving over China bedreigd. Dat nu wordt geprobeerd haar met dreigementen en intimidaties de mond te snoeren, vinden we onacceptabel’’, schrijft Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok in zijn wekelijkse column.