Studenten massaal naar de rechter om energietoeslag af te dwingen
Ondertussen zijn gemeenten wel klaar met al die toeslagen
Gemeenten in het hele land kunnen dit jaar rekenen op duizenden rechtszaken van studenten die eisen dat ze aanspraak mogen maken op de eenmalige energietoeslag van 1300 euro. Dit blijkt uit een rondgang. Om studenten tegemoet te komen, stelde het kabinet op Prinsjesdag 35 miljoen euro beschikbaar voor studenten met ernstige financiële problemen. Het kabinet is nog niet over uit of de energietoeslag het komende jaar blijft bestaan en zo ja, in welke vorm. Bovendien wil minister voor Armoedebeleid Carola Schouten (CU) studenten uitsluiten van de regeling, omdat hun woonsituaties te veel van elkaar verschillen.
Eind vorig jaar kondigden studenten met steun van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) al rechtszaken aan tegen Groningen, Leiden, Delft, Rotterdam en Vijfheerenlanden. De eerste gerechtelijke uitspraken over de energietoeslag zijn hoopgevend voor de studenten. In Nijmegen, Arnhem en Amsterdam oordeelde de rechtbank dat studenten niet als groep mogen worden uitgesloten, omdat dit leidt tot ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen: jonge starters bijvoorbeeld, met een inkomen net boven het minimumloon.
Gemeenten zijn ondertussen klaar met de verantwoordelijkheid voor alle toeslagen. Die kosten hen teveel werk, daarom willen de gemeenten een landelijke regeling. De LSVb en FNV Young & United willen dat in hun geval ook.