NieuwNieuws

Algemeen

Wat valt er onder een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Lees verder

Ondanks dat je als ondernemer niet verplicht bent om je te verzekeren, is het wel verstandig om een aantal verzekeringen af te sluiten. Zo is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wat ons betreft onmisbaar als je een eigen bedrijf hebt. Omdat dit direct één van de duurste verzekeringen is die je als ondernemer af kunt sluiten, twijfel je hier misschien nog over. Toch moet jij je niet te veel door de prijs laten leiden, want met een AOV komt er geld binnen als je door arbeidsongeschiktheid niet kunt werken. In deze tekst lees je wat er allemaal onder deze verzekering valt.

Verzekerd voor arbeidsongeschiktheid
Het is bijzonder vervelend als je door arbeidsongeschiktheid niet kunt werken. Toch is het probleem minder groot wanneer je in loondienst werkt. Je werkgever is namelijk verplicht om je loon door te betalen als je arbeidsongeschikt bent. Voor zelfstandig ondernemers zit de vork iets anders in de steel. Je hebt namelijk alleen recht op een uitkering als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Een verzekeraar keert overigens niet alleen geld uit als je volledig arbeidsongeschikt bent, maar ook bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

De kans is groot dat je wel eens gehoord hebt van arbeidsongeschiktheid, maar misschien weet je niet precies wanneer hier sprake van is. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hier op een rijtje waar je precies voor verzekerd bent als je een AOV afsluit.

- Arbeidsongeschiktheid door een ongeval. Niet alleen ongevallen op het werk zijn meeverzekerd, maar ook ongevallen thuis, op vakantie of tijdens het sporten.
- Arbeidsongeschiktheid door psychische en/of lichamelijke ongemakken.
- Persoonlijke begeleiding vanuit je verzekeraar vanaf het moment dat je arbeidsongeschikt bent.
- Uitkering bij zwangerschap. Let op: dit geldt pas vanaf één jaar na de start van je AOV.
- Gebruik van preventiediensten om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.  

Hier ben je niet voor verzekerd
Zoals je hierboven kon lezen, ben je behoorlijk goed verzekerd als je een AOV afsluit. Toch is het niet zo dat je ook altijd een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op een uitkering als een arts niet in staat is om je klachten medisch vast te stellen. Ben je minder dan 25 procent arbeidsongeschikt? Dan biedt een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook geen uitkomst. Een verzekeraar keert bovendien geen geld uit als je hen misleidt of dit probeert te doen.

Je stelt zelf een AOV samen
Ben je momenteel nog niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, maar lijkt het je verstandig om toch een arbeidsongeschikt verzekering af te sluiten? Wacht dan vooral niet te lang met afsluiten. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat je in de tussentijd arbeidsongeschikt raakt. Vaak kun je direct actie ondernemen, want bij veel verzekeraars kun je online een AOV afsluiten.

Verwacht overigens niet dat iedere arbeidsongeschiktheidsverzekering hetzelfde is, want dat is niet het geval. Je stelt een AOV verzekering namelijk grotendeels zelf samen. Zo kies je bijvoorbeeld zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Helemaal vrij ben je hier overigens niet in, want het verzekerde bedrag moet bij je inkomen passen. Daarnaast bepaal je zelf wat de wachttijd is. Dit is de periode waarin je geen recht hebt op een uitkering nadat je arbeidsongeschikt bent. De keuzes die je maakt zijn van invloed op de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: