Rapport: 'Noord-Koreanen geëxecuteerd voor het delen van video's'
Onderzoek onder 500 vluchtelingen
Volgens een rapport van de zuidelijke aartsrivaal zijn de mensenrechten er in Noord-Korea de afgelopen jaren niet beter op geworden. Het 450 pagina's tellende onderzoek naar de misstanden is gebaseerd op getuigenissen van meer dan 500 Noord-Koreaanse vluchtelingen die het gesloten communistische land hebben achtergelaten.
In het rapport wordt onder andere de Noord-Koreaanse inzet van de doodstraf omschreven. Executies zouden om het minste of geringste worden uitgevoerd. Onder andere burgers die Zuid-Koreaanse video's verspreidden of werden verdacht van drugsgerelateerde praktijken kregen de doodstraf.
Onderdrukking
Ook Noord-Koreanen die religieuze praktijken beoefenden die in strijd waren met Juche, de communistische staatsideologie, kregen de doodstraf. Hoewel de Noord-Koreaanse wet officieel vrijheid van religie voorschrijft, worden geloofsgemeenschappen in het land van Kim Jong-un op grote schaal onderdrukt. Het land staat al jaren op plek 1 van de Ranglijst Christenvervolging van stichting Open Doors.
In het rapport van Zuid-Korea wordt ook de handelswijze van de noorderburen in de vele werkkampen omschreven. Duizenden veroordeelden zijn in die kampen tewerkgesteld door de overheid. Volgens het rapport zijn martelpraktijken daar schering en inslag. Veel mensen zouden er bezwijken onder de slechte leefomstandigheden en zware fysieke arbeid.
Harde aanpak
Met het opstellen van het rapport slaat de Zuid-Koreaanse regering een andere weg in dan die van Moon Jae-in, de vorige president. Moon werd vaak bekritiseerd om zijn minder uitgesproken houding tegenover het Noorden en pogingen om met het buurland te bemiddelen. De huidige regering van president Yoon Suk Yeol kiest voor een harde aanpak. Het rapport is volgens de regering bedoeld om de "verschrikkelijke" omstandigheden in het land onder de aandacht te brengen van de internationale gemeenschap.
Noord-Korea is de afgelopen maanden weer volop bezig met het uitbreiden van het nucleaire arsenaal. Deze week werden nog twee raketten afgevuurd op de Japanse Zee.