Nabestaanden slepen Qbuzz en provincie Utrecht voor de rechter om tramaanslag
Vervoersbedrijf en Utrecht zwijgen over verantwoordelijkheid
De nabestaanden van Rinke Terpstra die werd doodgeschoten tijdens de terreuraanslag in de Utrechtse tram op maandag 18 maart 2019 - vandaag 4 jaar geleden - stellen vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie Utrecht mede-aansprakelijk voor zijn dood. Doordat de trambestuurder de deuren gesloten hield, zaten de passagiers als ratten in de val. Qbuzz en Utrecht willen niet inhoudelijk reageren.
Monitor bestuurderscabine deed het niet
Uit drie verhoren van de recherche destijds met de trambestuurder, blijkt dat de monitor in de bestuurderscabine niet werkte. Daardoor kon zij niet zien dat er in het tweede tramstel werd geschoten. Omdat iemand aan de noodrem had getrokken, hield ze, conform het ‘noodremprotocol’, de deuren gesloten.
Vervoersbedrijf en Utrecht zwijgen
Qbuzz wil niet inhoudelijk op het nieuws reageren. Volgens Qbuzz’ advocaat Martijn Lauxtermann zijn de aantijgingen van de familie Terpstra een ‘eenzijdig gepresenteerde voorstelling van zaken’. Ook de provincie Utrecht wil niet reageren omdat de zaak bij de rechter ligt. De rechtbank in Utrecht heeft nog geen datum bepaald waarop de partijen elkaar treffen.
Vier mensen kwamen om het leven en zes anderen raakten gewond toen moslimterrorist Gökmen T. in en rond de sneltram het vuur opende.