Minimumleeftijd sociale media moet naar 15 jaar, vindt ChristenUnie

En platforms moeten strenger controleren
Pas vanaf je vijftiende toegang tot sociale media, dat bepleit de ChristenUnie. En dan alleen met toestemming van de ouders. Dat stelt de partij voor in Kamervragen aan staatssecretaris Van Huffelen. Daarnaast moeten sociale media als het aan de ChristenUnie ligt streng gaan controleren op de leeftijdsgrens.
Op dit moment ligt die grens in Nederland op 13 jaar. Dat is de minimumleeftijd die door de grote platforms (TikTok, Twitter, Instagram, Facebook) wordt gehanteerd. Het Franse parlement besloot begin maar een minimumleeftijd van 15 jaar in te voeren. De partij hoopt dit er nu ook in Nederland door te krijgen.
Volgens CU-Kamerlid Nico Drost wordt de werkelijke leeftijd van gebruikers nu niet voldoende gecontroleerd. Het bezwaar van de ChristenUnie is dat de partij stelt dat sociale media 'schadelijk' zijn voor de mentale gezondheid door de mate waarin jongeren beïnvloedbaar zijn en dit kan leiden tot 'een verhoogd risico bestaat voor pornografie, cyberpesten, onrealistische schoonheidsnormen en telefoonverslaving voor jongeren'.