NieuwNieuws

Glamorama

NOS erkent seksueel wangedrag en discriminatie op sportredactie, maakt excuses

Hoofdredactie treedt terug

Op de sportredactie van de NOS werden jarenlang vormen van pestgedrag, seksueel wangedrag en discriminatie ervaren door medewerkers. Dat erkent de omroep nadat het Leidsch Dagblad er dinsdag over publiceerde. Op de redactie werden NOS-medewerkers over een periode van 20 jaar onder meer (seksueel) geïntimideerd en verbaal agressief bejegend. Dat is de conclusie van twee externe vertrouwenspersonen die de afgelopen maanden gesprekken voerden met (oud-)medewerkers van de omroep.

De NOS maakt excuses voor de jarenlange wangedragingen bij NOS Sport. In december werd al een onderzoek naar de misstanden aangekondigd, kort na de openbaringen over de redactiecultuur bij De Wereld Draait Door. Destijds liet de hoofdredactie al weten "te zijn geschrokken van de hoeveelheid meldingen, de inhoud en de impact".

Een presentator en een eindredacteur bij NOS Sport zouden zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. In zeker één van de gevallen gaat het om seksueel grensoverschrijdend gedrag. Beide mannen werken nog steeds bij de sporttak van de NOS. Dinsdag werd al bekendgemaakt dat er onder meer regelmatig porno op de redactievloer zijn worden gekeken. 

De vierkoppige hoofdredactie van NOS Sport laat weten op termijn terug te treden als reactie op de uitkomsten van het onderzoek. Daarmee willen ze ruimte geven aan "nieuw leiderschap". Het terugtreden zal niet direct gebeuren, omdat "de continuïteit van de sportverslaggeving gegarandeerd moet blijven".

Trainingen

De NOS laat in een reactie op het rapport van de vertrouwenspersonen weten dat er extra stappen zullen worden ondernomen om het wangedrag in de toekomst te voorkomen en grensoverschrijdend gedrag voortaan vroegtijdig te signaleren. Leidinggevenden bij de omroep zullen onder meer trainingen krijgen over het omgaan met klachten omtrent ongewenst gedrag. Ook gaat de omroep in gesprek met betrokkenen om te zoeken naar oplossingen op de korte termijn.

Meerdere oud-medewerkers en mensen die nog in dienst zijn bij de omroep lieten eerder aan Leidsch Dagblad weten geen of weinig vertrouwen te hebben in de inventarisatie van het gedrag bij NOS Sport. Ook twijfelden ze sterk of er wel consequenties komen voor de medewerkers die in verband worden gebracht met het wangedrag.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: