Ford ontwikkelt auto die zichzelf in beslag neemt
Dude, Where's My Car?
In een poging om beter om te gaan met wanbetalers ontwikkelt autogigant Ford technologie waarmee de vierwielers zichzelf in beslag kunnen nemen. Dat blijkt uit patenten die zijn ontdekt door The Drive. Als de bestuurder achterloopt met zijn maandelijkse betalingen zullen eerst waarschuwingen verschijnen en functies uitvallen, maar mocht dat niet helpen, dan kan het zijn dat de auto uiteindelijk zelf vertrekt.
Uit de patenten blijkt dat de wanbetalende automobilist eerst onder druk wordt gezet om alsnog het geld over te maken door waarschuwingen in het dashboard en functies die uitvallen. Dat begint met functies als de cruise control, de elektrische ramen en bijvoorbeeld de radio, maar kan uiteindelijk ook plaatsvinden bij de airco, de automatische deurvergrendeling en de afstandsbediening. Daarnaast speelt de auto een "onophoudelijk en onaangenaam geluid" iedere keer als de eigenaar in het voertuig zit.
Slot erop
Mochten de rekeningen ondanks al deze waarschuwingen nog steeds niet betaald worden, dan bekijkt Ford de mogelijkheid om de eigenaar buiten te sluiten van de auto. Daarbij gaat het voertuig simpelweg op slot en functioneert de sleutel van de eigenaar niet meer. De fabrikant bouwt wel enkele uitzonderingsgevallen in waarbij de eigenaar bij bijvoorbeeld een hartstilstand nog wel in de auto kan.
Zelfrijdend
Gezien de snel groeiende capaciteiten van zelfrijdende auto's houdt Ford er ook rekening mee dat de auto van de wanbetaler zichzelf uiteindelijk naar een locatie verplaatst waar deze bijvoorbeeld makkelijk op een trailer kan worden geladen. Dat betekent dat de Ford zich bijvoorbeeld van een oprit naar een openbare straat rijdt of in het ultieme geval zelf terugrijdt naar de dealer.
Het is niet bekend wanneer Ford deze techniek gaat gebruiken, maar volgens het bedrijf is vrijwel alles al mogelijk met de huidige elektronica en hebben de auto's alleen een softwareupdate nodig. Dus mocht uw auto binnenkort niet meer staan waar u hem achterliet, kijk vooral eerst even of alle rekeningen zijn betaald.