NieuwNieuws

Politiek

AIVD waarschuwde Thierry Baudet voor Russische spionnen binnen FvD

Baudet vond het een 'politieke daad'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in 2020 contact gezocht met Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet over mogelijke Russische spionnen binnen de partij. Dat schrijft De Volkskrant na onderzoek. De AIVD volgde destijds een vrouw die zich mengde binnen FvD die regelmatig contact had met de Russische ambassade. Ze zou onder meer geregeld de ambassade hebben bezocht en daar contant geld hebben opgehaald.

De hoogste baas van de inlichtingendienst, Erik Akerboom, had in 2020 een gesprek met Baudet over de mogelijke spionagepraktijken. Dat bevestigt de politicus aan De Volkskrant. "Ik wil je toch waarschuwen: je zou benaderd kunnen worden door Russische agenten", zei Akerboom tegen Baudet. De partijleider vond het gesprek met de AIVD-baas "vaag en onwerkelijk". Hij ondernam geen actie na het gesprek, want Akerboom kon volgens Baudet niks concreets vertellen. "Of er is een serieuze dreiging - en dan moet je me dat vertellen - of je moet het gewoon laten. Toen ik om verduidelijking vroeg, kreeg ik die niet. Het was hol", aldus Baudet over de kwestie.

Over de vrouw die Russische contacten zou hebben weet Baudet naar eigen zeggen niets. Zelf had het Kamerlid ook direct contact met Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin, die inmiddels is uitgezet. Die uitzetting noemt Baudet een "Kuifje-verhaal". Baudet ontkent zelf te worden beïnvloed vanuit Rusland. "Ik ben gewoon een zelfstandig denkend persoon. Ik heb bepaalde ideeën en leg daar verantwoording over af."

Politieke daad

De dreiging en de waarschuwing daarover is een wassen neus volgens Thierry Baudet. De politicus, die regelmatig openlijk met Poetin en Rusland sympathiseert, noemt het waarschuwen over de spionagepraktijken een politieke daad. "Er wordt politiek bedreven, maar er worden geen bewijzen geproduceerd. Het is journalistiek van het jaar nul dat zo’n rapport zomaar voor face value wordt aangenomen."

Ex-partijgenoten die destijds hoge functies binnen Forum bekleedden, zeggen zich niets te herinneren over een waarschuwing van de AIVD. "Ik zeg niet dat het niet gezegd is, maar ik kan het me niet herinneren", laat ex-bestuurslid Rob Roos weten. Ook oud-fractievoorzitter voor FvD in de Eerste Kamer Paul Frentop weet van niets. "Daar weet ik niets van. Als het heeft plaatsgevonden, is het geheel buiten mij om gegaan."

Een bron binnen de AIVD ontkent tegenover De Volkskrant dat er in 2020 een daadwerkelijke financiële connectie tussen de partij en het Kremlin is vastgesteld.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: