NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Niet stoppen, maar soppen: Romeinse paal blijkt dildo, en geen 'stoppaddestoel'

Dat is nog eens wat je noemt 'morning wood'

Gerechtigheid! Een houten voorwerp van ruim 2000 jaar oud wordt eindelijk aangezien voor wat het echt is. Het gaat namelijk niet zoals gedacht om een houten gereedschap voor het sokkenstoppen. Nee, het was gereedschap bedoeld om de Romeinse vrouw te ondersteunen bij het soppen. Het voorwerp is uniek in zijn soort: een authentieke, Romeinse dildo.

De houten paal werd in 1992 bij opgravingen in Northumberland ontdekt. Tussen de resten van het Romeinse fort Vindolanda kwam ineens een voorwerp tevoorschijn. Het gereedschap is 16 centimeter lang, maar zou vermoedelijk door de tijd heen gekrompen zijn. Het houtwerk werd door de archeologen bestudeerd en geĆÆdentificeerd als een 'darning tool'. De voorloper van wat wij in Nederland kennen als een stoppaddestoel.

Dildo, geluksvoorwerp of stamper

Maar daar gelooft hoofddocent Archeologie van de Universiteit in Newcastle Rob Collins niets van. ''Ik moet toegeven dat een deel van mij denkt dat het redelijk voor zich spreekt dat het een penis moet voorstellen'', zegt Collins tegen The Guardian. De hoofddocent is niet de enige. Het 'gebruiksvoorwerp' is door meerdere archeologen opnieuw onderzocht. En zo komt het dat de beschrijving van de fallus wordt herzien tot 'levensgrote Romeinse dildo'. 

Als het al niet gebruikt werd voor ordinaire opwinding, dan was het volgens de onderzoekers alsnog een voorwerp dat geluk bracht. Voor de duidelijkheid - een beetje een anti-climax - letterlijk als geluksvoorwerp. Een andere mogelijkheid is volgens de archeologen dat het gaat om een penisvormige stamper. Ook die benaming vereist de nodige toelichting om een bevredigende associatie te voorkomen.

Seksspeeltje

Volgens Collins struikelde je in de Romeinse tijd over de fallussen. Van mozaĆÆek tot fresco, van aardewerk tot halskettingen. De grootte en onduidelijkheid van de functie van het houten voorwerp zijn volgens hem fascinerend. ''Bij veel vondsten kunnen wij (archeologen, red.) min of meer vaststellen waarvoor het gebruikt werd.'' Dat is hierbij niet het geval, stelt hij. ''We hadden heel interessante discussies.''

Het voorwerp heeft volgens de onderzoekers een opvallend glad uiteinde, dat doet vermoeden dat het voor langere tijd intensief gebruikt is. ''EƩn van de theorieƫn is dat het werd gebruikt voor seksuele toepassing'', legt Collins uit. Maar dat betekent niet meteen dat de gebruiker er ook lul lol aan beleefde. ''Dildo's werden niet altijd gebruikt voor het plezier. Soms werden ze ook gebruikt als martelwerktuig.'' Collins is daarom wat terughoudend met de titel seksspeeltje. ''Maar laten we hopen dat het dat was!''

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Rƶmer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

GeĆÆrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: